latinica  ћирилица
14/04/2021 |  11:29 ⇒ 11:29 | Аутор: СРНА

Удружење "Четири плус": Породиље треба да добију по 500 КМ

Предсједник Удружења породица са четворо и више дјеце "Четири плус" Бањалука Јован Радовановић оцијенио је као позитивну иницијативу локалне скупштинске већине да у овогодишњем буџету буде обезбијеђено по 500 КМ једнократне помоћи за све породиље на подручју града на Врбасу.
Јован Радовановић (Фото: mojkontakt.com) -
Јован Радовановић (Фото: mojkontakt.com)

- Подржавам то, свакако, ту нема дилеме и овакве помоћи добро дођу свакоме. Овакве мјере су нам требале и раније и да о томе не буде политичких препуцавања - рекао је Радовановић Срни.

Он је указао да би овакву финансијску подршку породиљама и наталитету требало успоставити и у другим локалним заједницама у Републици Српској.

Радовановић је подсјетио да ово удружење низ година заговара и трајније, институционалне мјере на којима би требало да се ради на републичком нивоу.

Међу таквим пронаталитетним и другим мјерама је обезбјеђивање пензије за мајке са четворо и више дјеце, али и да се укине цензус када је ријеч о дјечијем додатку, односно да се по дјетету добија најмање 100 КМ.

- То би, на примјер, за једну породицу са четворо дјеце било као једна платица. Није ни то довољно, али би олакшало ситуацију - сматра Радовановић.

Скупштина града Бањалука данас ће на ванредној сједници разматрати приједлог новог буџета за ову годину у износу од 149,4 милиона КМ.

Представници скупштинске већине у Бањалуци раније су најавили да ће, уз два амандмана, подржати буџет града, којима је предвиђен милион КМ за пронаталитетну политику, те 2,7 милиона КМ за једнократну помоћ здравственим радницима.

Шеф клуба одборника СНСД-а у Скупштини града Бањалука Драгослав Топић очекује да градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић прихвати предложене амандмане скупштинске већине који ће бити саставни дио буџета, уз поруку да је то минимум услова да би подржали буџет.

Говорећи о новом приједлогу буџета града Бањалука, који ће се данас наћи пред одборницина, Станивуковић је оцијенио да ће амандмани које је предложила скупштинска већина штетити функционисању града до краја године.