latinica  ћирилица
14/04/2021 |  11:54 ⇒ 11:54 | Аутор: ТАНЈУГ

На Брегани ухапшен амерички глумац због проневјере

Амерички глумац Дон Виктор Цистернино (45), који је играо споредну улогу у серији “Ургентни центар“, ухапшен је на словеначко-хрватској граници због проневјере, а на основу Интерполове потјернице.

За њим је издата потјерница јер се сумњичи да је починио вишемилионску превару, односно да је аплицирао за финансијску помоћ од државе током пандемије за његову компанију, приложивши лажне податке, преноси словеначки портал 24УР.

Он је ухапшен у недјељу увече на прелазу између Словеније и Хрватске, а како је рекао плашио се да ће га администрација америчког предсједника Џоа Бајдена прогонити због начина пословања које је било дозвољено за вријеме Доналда Трампа.

- Због тога сам након избора у САД одлучио да побјегнем у Европу и затражим азил у Русији или некој другој држави. Тако сам и дошао у Хрватску, гдје сам хтио да тражим политички азил - рекао је амерички глумац, преноси Јутарњи лист.

Цистернина, који се посљедњих година преко своје компаније MagnifiCo бавио консултантским послом у филмској индустрији и умјетности, кабинет државног тужиоца из Орланда на Флориди терети да је проневјерио 7,2 милиона америчких долара државнога зајма за подршку компанијама погођеним пандемијом вируса корона.

Он је на основу фалсификованих података издвојио позајмицу за заштиту радних мјеста, наводећи да његова компанија има 422 радника, док је заправо имали само двоје – Цистернина и његову супругу.

Како се наводи, његова пореска пријава је запела за око пореској служби јер су сви Цистернинови запослени плаћали исти порез на доходак – 3.356 долара мјесечно, због чега је покренута темељна истрага.

Од новца који је добио глумац је најприје вратио дуг од 1,4 милиона долара једном рођаку, а потом је почео да набавља нова возила за себе и своју дјевојку, па је тако уплатио прву рату за нови Масерати, платио је нови Мерцедес у вриједности 250.000 долара у готовини, купио је и луксузни СУВ, Линколн Навигатор за 89.000 долара и уплатио прву рату за нови Нишан.

Након тога су купили луксузну вилу на Флориди коју су платили 3,495 милиона долара.

Јутарњи наводи и да је Цистернино одбио да буде изручен САД, због чега ће, умјесто скраћеног, бити вођен дуг екстрадицијски поступак.