latinica  ћирилица
14/04/2021 |  11:59 | Аутор: СРНА

Вулић: Нећемо дозволити да странци и опозиција из Српске креирају закон по вољи СДС и ПДП

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је Срни да дио међународне заједнице заједно са нелегално изабраним члановима ЦИК-а БиХ и опозицијом планира измјене Изборног закона БиХ по мјери опозиционих странака покушавајући на тај начин да их доведу на власт.

- На срећу свих искрених Срба и оних који воле Републику Српску опозиционе странке нису способне да нанесу штету Српској колико је СНСД кадар да је заштити од политичких конвертита, домаћих издајника и страних сила - нагласила је Вулићева.

Она је рекла да грађани Републике Српске немају повјерења у међународну заједницу, а и како би када поједини представници ЕУ не поштују политичке субјекте изабране вољом грађана.

- У прилог томе свакако говоре њихови поступци. Један од њих је чињеница да за преговоре о могућим измјенама Изборног закона дио међународне заједнице прави план са члановима ЦИК-а и странкама из опозиције иако су упознати о чињеници да чланови ЦИК-а нису изабрани у складу са законом и прописаном процедуром у Представничком дому. Такође, у прилог тој тврдњи говори и чињеница да су СДС, ПДП и СДА оборили моју посланичку иницијативу којом сам тражила провођење избора чланова ЦИК-а у складу са законом. Данас је јасно и зашто - истакла је Вулићева.

Она је указала да дио међународне заједнице помаже опозиционим странкама у креирању изборног закона по мјери опозиције упркос томе што знају да су чланови ЦИК-а припадници опозиционих политичких партија /СДС и ПДП/ и немарећи да на тај начин свјесно настављају да подржавају нелегално именовани ЦИК.

Према њеним ријечима, злоупотреба закона и саме позиције јасно се видјела на примјеру Добоја гдје су нелегално изабрани чланови ЦИК-а пет пута мијењали разлог поништавања избора у Добоју, а на крају је и резултат поновљених избора била убједљива побједа СНСД-а.

- Иако су сви познати и непознати тај дан покушали утицати и на разне начине промијенити вољу бирача, данас је остала само фраза Бранислава Бореновића 'у Добоју се крало'. Добојлије нису криминалци и преваранти и то Бореновић добро зна, али да би прикрио изборни пораз он покушава лажно да оптужи бираче у Добоју - истакла је Вулићева.

Она је нагласила да је на сцени покушај преваре грађана Српске чији су актери опозиционе партије из Републике Српске, бошњачко политичко Сарајево и дио међународне заједнице.

- 'Десант на Добој' није успио, а неће успјети ни њихов утицај на измјене Изборног закона, који може бити тема само и искључиво када ту причу покрену званичне институције, а измјене могу бити вршене само у институционалном оквиру. Ми из СНСД-а смо увијек отворени за сарадњу и дијалог са свим политичким партијама, али Изборни закон не може и неће креирати страни фактор и чланови СДС-а и ПДП-а у ЦИК-у - поручила је Вулићева.

Она је навела да су измјене закона које немају подршку и проходност у оба дома Парламентарне скупштине БиХ узалудан посао.

Вулићева је рекла да не спори потребу да се чује глас јавности, цивилног друштва и заинтересованих страна, али за то постоје пословнички јавне расправе, а не радити на томе да се Интерресорна радна група претвори у јавну расправу да би опозиција са својим члановима ЦИК-а имала политичку позорницу за предлагање списка жеља "шта би они кад би они".