latinica  ћирилица
14/04/2021 |  12:40 ⇒ 12:42 | Аутор: СРНА

Градишка: Повећан број миграната

На подручју Полицијске управе Градишка у прва три мјесеца ове године евидентирана су 344 мигранта, што је за 144 одсто више него у истом периоду лани, када их је било 141.
Представници Полицијске управе Градишка - Фото: СРНА
Представници Полицијске управе ГрадишкаФото: СРНА

Начелник Управе Бојан Шкорић рекао је да је 160 миграната евидентирано у Градишци, 136 Српцу и 48 у Новој Тополи, те напоменуо да није било евидентираних кривичних дјела, ни прекршаја почињених од миграната.

Он је закључио да се стање безбједности на подручју Полицијске управе Градишка може се оцијенити задовољавајућим.

Шкорић је да је на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка у прва три мјесеца 2021. године евидентирано 87 кривичних дјела, што је за 3,6 одсто, или три дјела више него у истом периоду лани.

Он је на конференцији за новинаре истакао да је укупно је расвијетљено 81 кривично дјело или 93,1 одсто, те да је од евидентираног 31 кривичног дјела по непознатом починиоцу расвијетљено 25 или 80,6 одсто.

Говорећи о стању у области јавног реда и мира, Шкорић је истакао да су у посматраном периоду евидентирана 34 нарушавања јавног реда и мира, што је за 73,8 одсто мање у односу на исти период претходне године, када је било 130 нарушавања јавног реда и мира.

Он је додао да је за 71,4 одсто смањен и број прекршаја са елементима насиља, као што су туча и физички напад, којих је у прва три мјесеца ове године било шест, а у истом периоду прошле године 21.

- Повећан је број евидентираних саобраћајних незгода за 1,8 одсто, или са 109 на 111 незгода. Евидентирана је једна саобраћајна незгода у којој су два лица смртно страдала, док су у истом периоду претходне године евидентиране три саобраћајне незгоде у којима су три лица смртно страдала - навео је он.

Према његовим ријечима, смањен је број саобраћајних незгода са тешко повријеђеним лицима за 25 одсто, или са осам на шест, а број саобраћајних незгода са лакше повријеђеним лицима смањен је са 25 на 24 незгоде.

Шкорић је истакао да полиција континуирано спроводи појачане активности на контроли поштовања закључака Републичког штаба за ванредне ситуације које се односе на спречавање ширења вируса корона међу становништвом, наводећи да су у прва три мјесеца текуће године евидентирали три кривична дјела непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије.

Начелник Одјељења криминалистичке полиције ПУ Градишка Бојан Мишетић истакао је да су од евидентираних 87 кривичних дјела, 69 кривична дјела из области општег криминалитета, 10 из области злоупотребе опојних дрога, пет из области привредног криминалитета и три кривична дјела из области безбједности саобраћаја.

- Евидентирано је 36 кривичних дјела против имовине, што је за једно дјело више у односу на исти период претходне године, а укупно је расвијетљено 31 дјело. По непознатом извршиоцу евидентирано је 27 кривичних дјела против имовине, од којих су 22 расвијетљена - навео је Мишетић.

Он је додао да је откривено 10 кривичних дјела и пет прекршаја у вези са злоупотребама опојних дрога, те пронађена и одузета одређена количина дроге.

Начелник Одјељења полиције ПУ Градишка Дејан Трифковић истакао је да су у извјештајном периоду евидентирана 44 прекршаја из области јавног реда и мира, што је за 73,8 одсто мање у односу на исти период претходне године, када је евидентиран 161 прекршај.

- Прекршаји су санкционисани подношењем 16 захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 21 прекршајног налога. Прекршаје је починило 51 лице, међу којима је шест повратника и два малољетника - навео је Трифковић.

Он је истакао да је од укупно евидентираних 111 саобраћајних незгода, 31 незгода била са посљедицама по лица, а 80 са материјалном штетом.

- Два лица су смртно страдала, шест је тешко повријеђено, 30 лица задобило је лакше повреде - додао је Трифковић.

Он је рекао да су евидентирана 4.322 прекршаја из области безбједности саобраћаја, што је за 112,5 одсто више у односу на исти период претходне године, када су евидентирана 2.034 прекршаја.

- Поднесена су 44 захтјева за покретање прекршајног поступка и издато је 3.944 прекршајних налога. Из саобраћаја су искључена 272 возача, што је за 87,6 одсто више у односу на исти период претходне године, када је из саобраћаја искључено 145 возача - навео је он.

Према његовим ријечима, 205 возача је искључено из саобраћаја због вожње под утицајем алкохола, 41 возач због управљања моторним возилом прије стицања права на управљање, а из осталих разлога искључено је 26 возача.

- Из саобраћаја је искључено и 140 возила, што је за 35,9 одсто више него у истом периоду претходне године, када су из саобраћаја искључена 103 возила - навео је Трифковић.