latinica  ћирилица
14/04/2021 |  13:50 ⇒ 15:17 | Аутор: РТРС

Љекари УКЦ Српске обавили компликовану операцију

Медицински тимови Клинике за торакалну хирургију и Клинике за анестезију и интензивно лијечење Универзитетско клиничког центра Републике Српске урадили су компликован оперативни захват код пацијента са тешком респираторном инсуфицијенцијом.
Тим клинике за торакалну хирургију - Фото: РТРС
Тим клинике за торакалну хирургијуФото: РТРС

Како су саопштили из УКЦ Српске, ријеч је о пацијенту старости 70 година који је ургентно упућен из болнице Фоча у ову здравствену установу због тешке респираторне инсуфицијенције.

– Он је у УКЦ Српске упућен због гушења и отежаног дисања због сужења дисајног простора душника на два милиметра у грудном кошу, до којег је дошло због екстремног увећања штитне жлијезде у врату, а посебно грудном кошу. Највећи професионални изазов је било то што за овакав случај није могуће обезбиједити дисајни пут ни пласирањем ендотрахеалног тубуса, нити трахеотомијом због драматичног сужења душника унутар грудног коша. Самим тим, није било могуће уопште увести пацијента у општу анестезију што је додатно отежавало ситуацију. Након детаљне анализе случаја, медицински тимови Клинике за торакалну хирургију и Клинике за анестезију и интензивно лијечење су одлучили да се декомпресија душника и одстрањење џиновске штитне жлијезде уради у специјалној локалној анестезији, на потпуно будном пацијенту. Овакав начин операција је већ познат код различитих патологија врата, али у свјетској литератури није забиљежен овакав приступ код патологије грудног коша и тешко угрожене дисајне функције јер је ријеч о операцији екстремно високог ризика - наводи се у саопштењу.

У УКЦ Српске наглашавају да је хитна операција одстрањења џиновске струме штитне жлијезде из врата и грудног коша урађена на будном пацијенту, уз константну комуникацију са пацијентом.

- Операција и постоперативни ток су протекли без компликација, а пацијент је без дисајних тегоба и било каквих посљедица отпуштен на кућну његу већ други дан послије операције - истичу у УКЦ Републике Српске.

Тим Клинике за торакалну хирургију је предвођен начелником клинике Марком Кантаром, а тим Клинике за анестезију и интензивно лијечење предвођен је Драганом Милошевићем.

Остатак тима су чинили хируршки асистенти Мирослав Странатић и Радомир Јеркић, инструментарке Данка Кљајић и Пањак Николина, љекари специјализанти анестезије Весна Вуковић и Данила Штрбац и техничар анестезије Александар Караманов.