latinica  ћирилица
14/04/2021 |  14:35 ⇒ 14:39 | Аутор: СРНА

Мигранти провалили у кућу Николе Пашића у Београду

Кућа Николе Пашића у Француској улици у Београду обијена је јутрос, а полиција је у њој затекла мигранте, потврђено је "Вечерњим новостима" из фирме "Скилсет", која ради на обнови фасаде ове куће.

Провалници су обили прозор, по зидовима исписали непримјерене графите и украли алат који су мајстори користили за обнову унутрашњости куће. Процијењена штета је око 700.000 динара /око 11.644 КМ/.

У понедјељак увече је у оближњој шупи у склопу једне напуштене куће избио пожар који није захватио Кућу Николе Пашића. У пожару није било повријеђених.

Кућа Николе Пашића налази се у Француској улици 21 у Београду, недалеко од Трга Републике.

Никола Пашић био је српски политичар, дугогодишњи предсједник Влада Краљевине Србије и Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, те оснивач и вођа Народне радикалне странке.

На фасади се налази плоча од бијелог мермера коју је 1936. године поставио Мјесни одбор југословенске радикалне заједнице за Београд, а која свједочи да је у тој кући живио, стварала и умрла једна од најзначајнијих политичких личности новије историје - Никола Пашић.

Кућа представља синтезу различитих вриједности у урбаном положају, особеној архитектури и ентеријеру, а посебно у дугогодишњем Пашићевом становању и животу, због чега је проглашена спомеником културе.

Са аспекта културног насљеђа, изградња куће се везује за почетак уређења старог Дорћола и регулисање улица овог дијела града.