latinica  ћирилица
14/04/2021 |  14:56 ⇒ 14:56 | Аутор: СРНА

Кошарац и Миниханов о важности руског тржишта за БиХ

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац разговарао је данас у Сарајеву са предсједником руске Републике Татарстан Рустамом Минихановим о актуелним политичким и економским темама, са фокусом на унапређење економске сарадње између БиХ и Руске Федерације.
Сташа Кошарац и Рустам Миниханов - Фото: СРНА
Сташа Кошарац и Рустам МинихановФото: СРНА

Саговорници су поздравили добре билатералне и пријатељске односе БиХ и Русије.

Кошарац је информисао Миниханова о актуелним политичким односима у БиХ, те изразио захвалност руској страни на апсолутној подршци и поштивању Дејтонског споразума, уставних надлежности, равноправности два ентитета и три конститутивна народа.

Он је истакао значајну улогу Руске Федерације како у међународним политичким и економским односима, тако и као гаранта Дејтонског споразума и члана Савјета за спровођење мира.

Током данашњег састанка наглашено је да је потребно уложити додатне напоре у повећању спољнотрговинског промета између двије земље, саопштено је из ресорног министарства.

Делегација Татарстана информисала је Кошарца о капацитетима у области металне, авио и ауто-индустрије, аграрног сектора, те о туристичким потенцијалима.

Кошарац је указао на значај руског тржишта за пласман пољопривредних производа из Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/, при чему је посебно нагласио значај извоза меса, млијека, воћа, поврћа, те садног материјала у Русију.

Саговорници су оцијенили да је потребно интензивирати конкретне активности у оквиру састанака коопредсједавајућих Међудржавне комисије за трговину и економску сарадњу између БиХ и Русије са циљем унапређења економске сарадње и повећања спољнотрговинске размјене.

Кошарац је прихватио позив да током ове године посјети Татарстан, те је договорено да том приликом предводи делегацију привредника из Републике Српске и ФБиХ са циљем размјене искустава и бољег повезивања са привредницима из Руске Федерације.