latinica  ћирилица
14/04/2021 |  15:14 ⇒ 15:16 | Аутор: СРНА

Шеранић најавио већу количину вакцина за источну Херцеговину

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић најавио је данас да ће општинама источне Херцеговине што прије бити упућена већа количина вакцина да би се пријављени грађани што прије вакцинисали.
Ален Шеранић у Требињу - Фото: СРНА
Ален Шеранић у ТребињуФото: СРНА

- У договору са Институтом за јавно здравство сагледаћемо могућности за испоруку тих вакцина, јер не смијемо да одуговлачимо да се не би изгубило интересовање грађана и да би се успоставила контрола епидемије - рекао је Шеранић у Требињу након састанка са начелницима општина и директорима болница и домова здравља из источне Херцеговине.

Он је навео да се сутра очекује донација 20.000 доза вакцина из Србије, а ускоро и већа количина "спутњик ве" вакцина.

Шеранић је истакао да се до 24. априла очекују веће количине "фајзер" и "астра зенека" вакцина из програма Ковакс, а да се ради и са компанијом "Синофарм" на набавци њихових вакцина.

- Посљедњих годину дана смо урадили одличну ствар када је у питању здравствени систем Републике Српске. Успјели смо успјешно одговорити на велике изазове које смо имали, не недостаје нигдје ни маски нити рукавица, као ни заштитних комбинезона - рекао је Шеранић новинарима.

Он је указао да је и овако мала Република Српска показала да може успјешно одговорити на овакве изазове пандемије.

Министар здравља је навео да је више од 70 милиона КМ ове године уложено у здравствену заштиту, а издвојено је додатних 52 милиона КМ за финансирање здравствених установа.

Одговарајући на новинарско питање, Шеранић је рекао да ће почети реорганизација здравственог система у Републици Српској.

Према његовим ријечима, на данашњем састанку је истакнуто да и локалне заједнице морају да се укључе у процес вакцинације грађана и код функционисања дневних болница како би пацијенти на вријеме могли да добију све што им треба.

Он је истакао да се питање финансирања домова здравља морати сагледати на нивоу цијеле републике.

Шеранић је навео да ће општина Берковићи добити помоћ у набавци једног санитетског возила.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да је закључено да су домови здравља и болнице у региону одговориле јако квалитетно на пандемију вируса корона, посебно на посљедњи најјачи талас вируса.

Ћурић је рекао да је циљ састанка био да се види шта може да се уради да се побољша ситуација у домовима здравља и болницама и додао да је став да се и из буџета локалних заједница пронађу средства да се подрже здравствени радници и здравствене установе у складу са могућностима.

Начелник Љубиња Стево Драпић рекао је да број пацијената у неком дому здравља не може бити једино мјерило за расподјелу републичких средстава и изразио очекивање да ће се наћи рјешење за то питање.

Он је додао да Дом здравља у Љубињу није имао било каквих проблема са снабдјевеношћу медицинским материјалом.

Директор Болнице Невесиње Велибор Миливојевић истакао је да је на састанку закључено да примјена превентивних мјера и вакцинација у Херцеговини тече у складу са другим регијама.

- Размијенили смо искуства јер борба са ковидом тражи стално прилагођавање, а разговарајући и уз подршку министарства имаћемо задовољне пацијенте - рекао је Миливојевић.

Он је навео да је 70 одсто кревета болнице Невесиње у функцији лијечења ковид пацијената и да се сада лијечи њих 47, истакавши да је снабдијевање лијековима и кисеоника отежано, али да ни сада нити раније тој болници није недостајало медицинског материјала.