latinica  ћирилица
14/04/2021 |  16:43 ⇒ 17:41 | Аутор: СРНА

Са предсједником Татарстана о јачању сарадње

На састанку српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и чланова Жељка Комшића и Шефика Џаферовића са предсједником Татарстана Рустамом Минихановом исказана је намјера да се билатерална сарадња настави развијати на обострану корист, посебно на економском плану.
Састанак Предсједнштво  и Република Татарстан - Фото: СРНА
Састанак Предсједнштво и Република ТатарстанФото: СРНА

Током сусрета посебна пажња је посвећена индустријској сарадњи, те је пружена подршка закључивању споразума о технолошкој и сарадњи у области ваздушног саобраћаја, како би се олакшале инвестиције и конкретизовали развојни пројекти, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Саговорници су се сагласили да треба искористити све могућности за интензивирање сарадње у свим областима од заједничког интереса, те поздравили добре и стабилне политичке односе и сарадњу БиХ и Татарстан, као и Руске Федерације, у чијем саставу се налази ова република.

Чланови Предсједништва БиХ изразили су подршку одржавању састанака и посјета на високом нивоу, као што је ова посјета високе делегације Татарстана, које ће интензивирати трговинску и економску сарадњу двије земље.

На састанку је наведено да се по завршетку пандемије вирусом корона очекује интензивирање сарадње и у области туризма и културе за шта постоји реални потенцијал.

Саговорници су пружили подршку и универзитетској сарадњи као виду јачања билатералне сарадње БиХ и Татарстана.

Говорећи о спољној политици БиХ, чланови Предсједништва БиХ су поновили потпуну и јединствену опредијељеност према чланству у ЕУ и интерес за развој пријатељских односа са државама изван граница ЕУ.

Састанку су присуствовали и министар индустрије и трговине Татарстана Алберт Каримов, генерални директор холдинга "Хеликоптери Русије" Андреј Богински, те амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов.