latinica  ћирилица
14/04/2021 |  17:54 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Имунизација старијих од 65 година успјешно се одвија широм Српске (ВИДЕО)

Имунизација становништва старијег од 65 година успјешно се одвија у Домовима здравља широм Српске. Данас су вакцинисани грађани у Сребреници, Новом Граду, Прњавору, Козарској Дубици и Зворнику. У Источном Сарајеву и Прњавору је обављена ревакцинација здравствених радника и запослених у домовима за стара лица.

У Прњавору се до сада вакцинисало 353 здравствених радника и запослених у апотекама и страчким домовима, 48 Фајзер вакцином и 305 руском Спутњик.

До сада је 155 особа ревакцинисано, а до петка је планирано да другу дозу Спутњик вакцине прими још 130 особа.

- До краја слиједеће недјеље завршавамо ревакцинацију Спутњиком и крећемо са ревакцинацијом Фајзером. Данас почињемо Астра зенеком  постоји велико интересовање преко 600 људи је изразило жељу да се вакцинише овом вакцином - рекао је Тихомир Михајловић, љекар у Дому здравља Прњавор.

Око 40 Прњаворчана старијих од 65 година примило је прву дозу вакцине Астра зенека, чиме је и званично почела масовна вакцинација становништва. Кажу није им било важну коју вакцину ће примити - све док их штити од вируса корона.

У Источном Сарајеву је ревакцинисано 53 здравствених радника из Дома здравља и појединих медицинара из приватних установа.

- На вакцину сам се одлучио прије свега јер сам здравствени радник, а и да дам неки примјер да је ово нешто уобичајено и да се вратим неком нормалном животу - навео је Михаел Станојевић, стоматолог у Дому здравља Источно Сарајево.

- Надлежни улажу све напоре како би обезбиједи вакцине, а ми као Дом здравља смо спремни, имамо уходане тимове и подршку локалне заједнице - истакао је Данко Васиљевић, координатор за медицинска питања Дома здравља Источно Сарајево.

Управо о улози и подршци локалне заједнице у процесу вакцинације, разговарао је ресорни министар Ален Шеранић са епидемиолозима и љекарима у Требињу. До сада, је у Требињу вакцинисано око 2.000, а ревакцинисано 1.650 грађана.

- Наша идеја од почетка јесте да вакцинишемо у што краћем времену што већи број људи. Велики број пријављених људи нас страшно радује и охрабрује да тражимо од министарства и од института већи број вакцина, надамо се и у наредном периоду да ћемо их добити  - навела је Јелена Дурић, епидемиолог.

И у Дому здравља Фоча, у којем је до сада вакцинисано више од 500 грађана, очекују већу испоруку вакцина.

- Ми би вољели да добијемо веће количине вакцина. Апеловао бих да се не бира вакцина, већ оно што је доступно у том моменту да се грађани вакцинишу - поручио је Мирослав Ристановић, директор Дома здравља Фоча.

Ресорни министар поручује у Источну Херцеговину биће упућена већа количина вакцина.

- Оно о чему смо се договорили да ћемо заједно са Институтом сагледати могућност да упутимо већу количину вакцина према општинама Источне Херцеговине како би се грађани који су пријављени што прије вакцинисали јер не смијемо ту да одуговлачимо и стојимо, јер губимо интерес и самих грађана - навео је Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

У Републику Српску сутра стиже донација 20 хиљада вакцина из Србије. Константно се воде и преговори са руским произвођачима, а до краја априла требало би да стигну и вакцине из Ковакс механизма, каже ресорни министар.