latinica  ћирилица
15/04/2021 |  08:16 | Аутор: СРНА

Једнака права за све вјерске заједнице

Његова светост патријарх српски Порфирије упознао је амбасадора Мађарске Атилу Пинтера о начелном ставу да сва права која у земљи и друштву има Српска православна црква имају и све традиционалне цркве и вјерске заједнице.
Патријарх Порфирије и Атила Пинтера (фото: spc.rs) -
Патријарх Порфирије и Атила Пинтера (фото: spc.rs)

Патријарх и мађарски амбасадор разговарали су о различитим облицима сарадње између два сусједна народа и њихових земаља.

Његова светост истакао је да му је мађарска култура позната још од раног дјетињства и да међу Мађарима има много искрених пријатеља са којима сарађује по многим питањима.

Пинтер је обавијестио патријарха Порфирија да мађарска Влада поклања велику пажњу унапређењу српско-мађарских односа и да у том смислу, између осталог, помаже српској православној Епархији будимској и систему образовања Срба у Мађарској.

Патријарх српски примио је јуче у Патријаршијском двору у Београду амбасадора Румуније у Србији Силвију Давидоју, а у разговору је изражено задовољство вишевјековним пријатељским односима два сусједна народа и саговорници су сагласни да их посебно блиским чини православна вјера.

Она је обавијестила патријарха Порфирија о одличној сарадњи Румуније и Србије, истичући да је радује што СПЦ и румунска православна црква уживају углед од највишег повјерења у народу.

Његова светост јуче је у Патријаршијском двору у Београду примио и украјинског амбасадора у Србији Олександра Александровича, којем је говорио о блискости Срба и Украјинаца.

Александрович је истакао неколико примјера о историјским, културним и вјерским везама два братска народа, истичући учешће украјинских војника у мисији Кфор-а на Косову и Метохији гдје су, између осталог, били ангажовани и на обезбјеђењу српских православних светиња.

Пријему је присуствовао и замјеник амбасадора Украјине у Србији Марко Мартињук.

Патријарх српски истог дана је Патријаршијском двору у Београду примио словеначког амбасадора у Србији Дамјана Берганта, са којим је разговарао о пријатељским односима са словеначким католичким клиром и државним званичницима који су показали висок ниво разумијевања према духовним потребама православних Срба у Словенији.

Бергант је обавијестио патријарха Порфирија да Словенија и Србија имају одличну сарадњу по многим питањима, као и да се та сарадња укрепљује из дана у дан новим пројектима од заједничког интереса.

Он је нагласио да је главни интерес Словеније у земљама западног Балкана очување мира и стабилности, као и подршка њиховом европском путу.

Пријему је присуствовао министар савјетник Амбасаде Словеније у Србији Дејан Владич.

Пријемима је присуствовао и шеф кабинета патријарха српског ђакон Александар Прашчевић, објављено је на сајту СПЦ.

Његова светост јуче је у Патријаршијском двору у Београду примио надбискупа и метрополита београдског Станислава Хочевара, што је била прва званична посјета надбискупа, који је патријарху Порфирију честитао избор и устоличење у трон предстојатеља СПЦ.

Хочевар је изразио своју посвећеност развоју пријатељских односа између римокатоличке цркве и СПЦ.