latinica  ћирилица
15/04/2021 |  08:24 ⇒ 08:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Полицајка оптужена за убиство 2. степена, наставак протеста

Бивша полицајка Ким Потер, која је у суботу убила 20-годишњег Афроамериканца Донтеа Рајта, оптужена је за убиство другог степена, саопштило је тужилаштво.
Полицајка Ким Потер која је убила Афроамериканца Донтеа Рајта (Фото: New York Post) -
Полицајка Ким Потер која је убила Афроамериканца Донтеа Рајта (Фото: New York Post)

Потер је ухапшена и касније пуштена уз кауцију од 100.000 долара, преноси Би-Би-Си.

Убиство је довело до вишедневних протеста и сукоба демонстраната и полиције у граду Бруклин Сентер у савезној америчкој држави Минесота, а неколико стотина учесника учесника потеста поново се у сриједу увече, упркос полицијском часу, окупило испред сједишта полиције.

Као и претходних ноћи, демонстранти су гађали полицију флашама и другим пројектилима, а полиција је одговорила употријебивши сузавац и шок-бомбе.

Према наводима полиције, Потер је случајно пуцала на Рајта пошто је грешком употребила пиштољ умјесто шокера.

С друге стране, адвокат породице Рајт Бен Крамп рекао је да је убиство било намјерно и да је ријеч о “незаконитој употреби силе“.

Послије убиства Рајта, којег је полиција првобитно рутински зауставила због саобраћајног прекршаја, Потер и шеф локалне полиције Тим Генон поднијели су оставке.

Генон је објавио снимке камере са опреме коју је носила Потер, дан послије пуцњаве, додаје Глас Америке.

На снимку се види како она прилази Рајту који је стајао код свог аутомобила док га је други полицајац хапсио због потјернице за њим која је и даље била на снази.

Потјерница је расписана зато што се Рајт није појавио пред судом када је оптужен да је, у јуну, побјегао од полиције и посједовао пиштољ без дозволе. Полиција наводи да је зауставила Рајта због истеклих регистарских таблица.

У међувремену, у Минеаполису се наставља суђење бившем полицајцу Дереку Шовину који је оптужен за убиство Афроамериканца Џорџа Флојда 25. маја прошле године.