latinica  ћирилица
15/04/2021 |  09:01 ⇒ 09:01 | Аутор: БЕТА

Обнова катедрале Нотр Дам почиње 2022. године

Послије огромног пожара који је прије тачно двије године захватио париску катедралу Нотр Дам и потресао свијет, радови на обнови моћи ће да почну наредне зиме, али и даље није разјашњено поријекло пожара.

Пожар, који је избио 15. априла 2019, године уништио је дио свода и велику стријелу (греду), као и дио унутрашњости катедрале, старе више од 850 година.

Нотр Дам, драгуљ готске архитектуре, прије епидемије вируса корона била је незаобилазна дестинација за посјетиоце у Паризу. Налази се географски у срцу главног града, поред ријеке Сене.

Припремни радови за обнову Нотр Дама биће завршени овог љета, а током зиме почиње рестаурација која ће трајати вјероватно дуже од предвиђених пет година од пожара. Већ су расписани тендери за обнову, а медији су недавно пренијели да је издвојено 1.000 храстова.

За сада се још не зна тачан узрок пожара, али многи помињу неке неисправности и немар. Мало информација долази до медија о току истраге.

- За сада остају исте хипотезе, неугашени пикавац цигарете или кратки спој - рекли су извори блиски истрази.

Катедрала Нотр Дам за Французе није само свјетски позната средњовјековна готска катедрала, већ срце Париза и здање које су овјековечили књижевници и дио историје нације. Градњу катедрале је започео 1163. године бискуп Морис де Сили, а завршена је скоро два вијека касније 1345. године.

Нотр Дам је тијесно повезана са историјом Француза. Њена снажна звона су се 24. августа 1944. године огласила да означе ослобађање земље од нациста, а 26 година касније су звонила на сахрани лидера Покрета отпора, генерала Шарла де Гола.

Катедралу је опјевао пјесник Жерар де Нервал који јој је 1832. године посветио пјесму "Богородична црква у Паризу". Виктор Иго је годину дана раније написао роман "Богородична црква у Паризу", о катедрали, звонару Квазимоду и ромској плесачици Есмералди.

Звона катедрале у Паризу су се између осталог огласила послије Косовске битке 1389, што није потврђено, као и на 800. годишњицу те битке.