latinica  ћирилица
15/04/2021 |  09:19 ⇒ 09:19 | Аутор: СРНА

Костајница: У буџету нема простора за луксуз

Општина Костајница, која је усвојила Нацрт буџета за 2021. годину износу од 2.600.000 КМ, у озбиљним је финансијским проблемима, због чега се не смије дозволити ниједна КМ луксуза, изјавио је начелник општине Никола Јањетовић.
Зграда општине Костајница - Фото: РТРС
Зграда општине КостајницаФото: РТРС

Он је рекао да су уштеде неопходне јер је на приходе јако тешко утицати због пандемије вируса корона и посљедица земљотреса.

Одборници Скупштине општине Костајница усвојили су јуче Нацрт буџета, а вршилац дужности начелника Одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности Мирјана Костадиновић рекла је Срни да приходовну снагу чине у највећем дијелу порески приходи, те непорески приходи, трансфери од Републике и приходи од отплате дугова.

Порески приходи су, како је навела, планирани у мањем износу, јер се очекује пад прихода од индиректног опорезивања.

- Ми смо, као и цијели свијет, имали проблема са епидемијом вируса корона који је ослабио економију, тако да су приходи морали бити планирани у мањем износу. Уштеде су рађене на расходовној страни. Скупштина општине је донијела сет одлука којима су смањене одборничке накнаде и плате функционера, материјалне трошкове смо планирали драстично мање, све у складу са планираним приходима - навела је Костадиновићева.

Одборник СНСД-а Јасна Боројевић рекла је да је буџет реалан и транспарентан, додајући да је ријеч о социјалном буџету којим су предвиђене огромне уштеде, за које се начелник опредијелио имајући у виду финансијску ситуацију.

- Имали смо земљотрес, имамо пандемију, то траје већ годину дана и није лако. Уштеде су видљиве и у прва два мјесеца на неких осам ставки уштеђено је око 12.000 КМ. Можда то звучи мало, али нама је то пуно с обзиром на буџет од 2.600.000 КМ - рекла је Боројевићева.

Одборник ПДП-а Жељко Чекић истакао је да су дуговања и обавезе буџета огромне, те да начелнику треба помоћ.

- Овдје се врло мало може дјеловати амандмански. Он нема простора на приходовној страни. У Костајници је посебна ситуација зато што је код нас затворена граница и сви приходи су пали до те мјере да имате 50 одсто одјављених објеката, а о томе нико не прича - истиче Чекић.

Он каже да ти људи не могу даље измиривати своје обавезе према буџету и додаје да Костајницу становништво напушта масовно, а приходи падају.

У овој локалној заједници сада слиједи јавна расправа на Нацрт буџета која ће трајати седам дана, након чега ће овај документ бити достављен Министарству финансија Републике Српске које треба да да сагласност, а потом ће се наћи пред одборницима у форми приједлога.