latinica  ћирилица
15/04/2021 |  11:20 ⇒ 11:28 | Аутор: СРНА

Пећина Орловача отворена за посјете

Спелеолошки комплекс пећине Орловача у Сумбуловцу код Пала од данас је отворен за посјете туриста, уз придржавање епидемиолошких мјера, изјавио је Срни стручни сарадник за културно-историјска и природна добра општине Пале Младен Самарџић.
Орловача - Фото: РТРС
ОрловачаФото: РТРС

Он је навео да су посјете пећини планиране до 15. октобра, од уторка до недјеље и то у терминима од 9.00, 12.00 и 15.00 часова, а цијена улазнице износи од двије до четири КМ.

Самарџић је рекао да ће сви грађани који буду дошли данас да посјете пећину имати бесплатан обилазак, а због ограниченог броја туриста на јавним мјестима потребна је најава већих група.

Он каже да ће чланови Спелеолошко-еколошког друштва "Орловача" бити водичи, да се не би стварала гужва, с обзиром на дозвољен број људи на једном мјесту.

Самарџић је нагласио да ће посјетиоци моћи да користе и стазу здравља, дужине пет километара, која води до видиковца, на врху пећине.

Према његовим ријечима, урађен је и нови сајт комплекса на којем туристи могу да се пријаве за посјете, због ограниченог броја улазака у пећине Орловача и Извор Мокрањске Миљацке, а постављен је и видео-надзор.

- Припремили смо додатне садржаје, као што је сувенирница која се налази у кућици гдје је водичка служба и Музеј пећине Орловачаж - наводи Самарџић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић истиче да је пећина Орловача бисер паљанског туризма, те да локална заједница подржава све пројекте којима се обогаћује туристичка понуда ове општине.

- Ове године финансираћемо реконструкцију приступног пута за пећину Орловача, као и јавну расвјету у насељу Сумбуловац - навео је он.

Он је додао да ће у току идуће године бити планирана нова средства, како би, заједно са другим садржајима, употпунили туристичку понуду општине Пале.

- Наш циљ је да заокружимо понуду овог комплекса и да створимо услове за несметано одвијање посјета овим туристичким садржајима - рекао је Југовић.

Директор Туристичке организације "Јахорина" града Источно Сарајево Игор Тошић рекао је Срни да је пећина Орловача препознатљив и јако значајан бисер који допуњава и украшава њихову љетну туристичку понуду.

- Наша туристичка понуда је сваким даном садржајнија са много авантуристичких садржаја на Требевићу и Романији, а сигурно ће и Орловача бити центар збивања упркос вирусу корона. Са садржајима ће и град Источно Сарајево бити у центру интересовања - наводи Тошић.

Пећина Орловача дуга је 560 метара, а са својим сталактитима, сталагмитима и хактитима, ријетким украсима обликованим хемијским и механичким дјеловањем воде, спада у најљепше пећине у БиХ.