latinica  ћирилица
15/04/2021 |  11:40 ⇒ 11:53 | Аутор: Агенције

Медији објавили "нон пејпер" који је Јанша наводно упутио у Брисел (ФОТО)

Словеначки медији објавили су "нон пејпер" који је, наводно, премијер Словеније Јанез Јанша упутио у Брисел, између осталог, и предсједнику Европске комисије Шарлу Мишелу, а у којем се, између осталог, наводе идеје о подјели БиХ.
Јанез Јанша (фото:intermagazin.rs) -
Јанез Јанша (фото:intermagazin.rs)

Према документу који су медији објавили, идеја је да се Република Српска одвоји од БиХ и припоји Србији, док рјешење питања Косова и Метохије виде у уједињењу с Албанијом.

- Српско национално питање може се у великој мјери ријешити припајањем дијела Републике Српске Србији. У овом случају, Србија је спремна пристати на уједињење Косова и Албаније - наводи се, између осталог, у документу који је објавио сајт Нецензурисано.

Када је ријеч о "хрватском националном питању" у БиХ, у документу се наводи да се то питање може ријешити спајањем већине хрватских кантона у БиХ с Хрватском или давањем посебног статуса хрватском дијелу БиХ.

- То би Бошњацима дало независну функционалну државу и преузели би пуну одговорност за њу. На референдуму би људи одлучивали да ли ће се придружити ЕУ или будућности изван ЕУ (слиједећи примјер Турске). За сада велика већина Бошњака подржава у перспективи ЕУ, а у наглом порасту турског утицаја и радикалног ислама, ситуација би се могла драстично погоршати у сљедећој деценији - наводи се, између осталог, у документу, преносе медији.