latinica  ћирилица
15/04/2021 |  11:52 ⇒ 11:55 | Аутор: СРНА

Новић: Забрана ћирилице - сраман чин

Скандал који се десио у Мостару, када је Србину из овог града онемогућено да на ћирилици пошаље пошту у Нови Сад, представља сраман чин јер је ово писмо, и по Уставу и закону, равноправно са латиницом, рекао је Срни шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић.
Средоје Новић - Фото: РТРС
Средоје НовићФото: РТРС

- Осим те чињенице, недопустиво је да се грађанину који је слао ту пошту у старту не скрене пажња уколико нешто није на ваљан начин попуњено на пошиљци, а не да му се накнадно ти наводни пропусти објелодањују. Чини ми се да је ту ријеч о ниподаштавању људи српске националности који употребљавају ћирилицу - рекао је Новић.

Писана пошиљка адресирана ћирилицом и упућена на адресу у Нови Сад из "Хрватске поште" у Мостару вратила се пошиљаоцу у Мостар са печатом "забрањено писање ћирилицом" и са печатом поште из Загреба.

Препоручена пошиљка Србина из Мостара са отпремницом је предата 7. априла у главној пословници "Хрватске поште" у Мостару, а пошиљаоцу се вратила прије пар дана са наљепницом на коверти на којој пише "забрањено писање ћирилицом" и печат Поште Загреб.