latinica  ћирилица
15/04/2021 |  12:37 ⇒ 12:47 | Аутор: СРНА

Додик: БиХ оваква каква јесте не може функционисати

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да опцију мирног разлаза у БиХ треба ставити као једну од релевантних и легалних опција у разговору о њеној будућности.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Углавном, већина људи сматра да БиХ оваква каква јесте не може функционисати и да би било добро да се разговара о мирном разлазу - рекао је Додик новинарима у Београду.

Он је подсјетио да идеја о мирном разлазу у БиХ није нова и да постоји као одговор на немогућност да БиХ функционише, што многи признају, и они који је воле и они који је не воле, те да ће зато долазити у Београд да убјеђује предсједника Србије Александра Вучића да прихвати такав концепт, иако разумије начин на који он посматра регионалне и друге односе.

Додик је нагласио да Србија као земља гарант Дејтонског споразума има своје међународне обавезе и у том погледу разумије став Србије који је реалан, објективан и прихватљив за све, али опцију мирног разлаза у БиХ треба ставити као једну од релевантних и легалних опција у разговору о будућности.

Он је нагласио да види острашћеност у погледу повезивања самог Вучића, људи из Србије и из Републике Српске, као да су нешто страшно лоше учинили зато што се залажу за мир.

- У мојој концепцији је мирни разлаз, а не ратни. Али је очигледно да се фаворизују они који су за рат, као што су рецимо /Жељко/ Комшић, /Шефик/ Џаферовић, који су прихватили да се бомбардовањем и интервенцијом НАТО-а одвоји Косово од Србије и то је за њих легално, а помињати миран разлаз у БиХ, то је за њих страшна ствар, коју треба избјећи на сваки начин - рекао је Додик.

Он је додао да је њихова /Комшићева и Џаферовићева/ концепција да спријече било какав разговор о тој теми, јер за њих постоји само концепт који иде за тим да се БиХ унитаризује и да буде држава за Бошњаке-муслимане, те да они доминантно воде главну ријеч.

- Они не виде право других, него само право мајоризације других у БиХ од бошњачке политике - истакао је Додик.

Он је рекао да је Жељко Комшић, који није легитимни представник Хрвата у БиХ, најгласнији у оспоравању било каквог помена да се нешто у БиХ постави као рјешење.

- Дефинитивно њихов концепт је унитарна БиХ у којој ће Бошњаци мајоризовати и Србе и Хрвате. Значајно су успјели са Хрватима, а са Србима неће. Прије ћемо ми изаћи из БиХ, него што ће они успјети да нам наметну такву позицију - поручио је Додик.

Он је истакао да је немогуће да ти исти са којим мора да сједи сваки дан одвоје проблем Косова од проблема унутрашњих односа у БиХ.

- То је немогуће. Не може, поготово у идентичним ситуацијама, да важи један концепт за Косово, а за Републику Српску да кажу - "ви ћутите и останите онако како ми мислимо да треба да буде". То се, наравно, неће дешавати. Зато ћемо морати да водимо дијалог и Србија је ту незаобилазна земља за успостављање регионалог мира - нагласио је Додик.

Он је констатовао да се у БиХ урушава подршка разговору континуитета и постојању два ентитета и три конститутивна народа, те да зато Србија мора да каже нешто о томе.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва је оцијенио да други хоће да ућуткају Србију и да кажу да је у реду њихово залагање да се насилно одвоји Косово, а са друге стране Србија треба да подржи њихове амбиције да се направи БиХ само за један народ.

- Наравно да то не иде и упорно ћу долазити овдје код Вучића и убјеђивати га. Мислим да је он човјек који у детаље разумије ситуацију у БиХ и понекад и разумијем његов опрез у вези са укупном ситуацијом у самој БиХ - рекао је Додик.

Он је подсјетио и на харангу која се водила против Вучића, Србије и Српске након што је Србија донирала вакцине Сарајеву које су тражили и прихватили.

- Њих интересује једино слаба Србија, јер само слаба Србија може да им омогући да развијају своје политичке концепте у БиХ. На њихову жалост, а на нашу радост, Србија је све моћнија и јача, што можемо да посвједочимо на разним мјестима - рекао је Додик.

Он је навео да исто покушава нешто да уради и у Републици Српској и да зна шта значи обезбиједити локацију, градити ауто-пут, пруге, рјешавати имовинско-правне односе, проблеме тендера и на крају да се обезбиједи новац за све, што није нимало лако, тако да Србија заслужује аплаузе за све што је урадила до сада.