latinica  ћирилица
15/04/2021 |  12:59 | Аутор: СРНА

Новић: Измјене Изборног закона биће само козметичке

Шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић изјавио је Срни да је увјерен да ће предстојеће измјене Изборног закона о којим се прича бити само козметичке природе, те упозорио да ће, уколико не буде озбиљнијих промјена у овој области, наредни избори 2022. године бити нерегуларнији него до сада.
Средоје Новић - Фото: РТРС
Средоје НовићФото: РТРС

- То тврдим јер сматрам да у БиХ нема жеље да се уђе суштински и дубински у измјене Изборног закона. Нису још ни почели разговори, а већ је запело на неколико страна, од тога ко ће бити у саставу комисије која у основи и не одлучује ни о чему. Комисија само добија упуте шта треба мијењати и формално-правно уобличи приједлог који понуди парламенту - подсјетио је Новић.

Он истиче да се у БиХ заиста хтјело учинити нешто на том плану да се не би отворило питање политикантства и насиља над правом приликом избора чланова Централне изборне комисије БиХ на начин супротан прописима.

- Неким од странаца то не смета. На многе ствари у БиХ су представници међународне заједнице реаговали, а о овоме правном насиљу су ћутали, па чак и тврдили да је ЦИК легалан и да има њихову подршку -рекао је Новић.

Новић поручује да није оптимиста када је ријеч о озбиљним измјенама изборног законодавства у БиХ, те упозорава да би, уколико до њега не дође, ствари могле кренути у још горем смјеру.

- Ако не дође до озбиљних измјена Изборног закона, БиХ ће ући у дубоку кризу у 2022. години и тада ће избори бити нерегуларнији него што су били свих ових година - тврди Новић.