latinica  ћирилица
15/04/2021 |  13:14 ⇒ 13:15 | Аутор: СРНА

Америка одустала од слања бродова у Црно море

САД, ипак, неће послати два ратна брода у Црно море, мада је претходних дана из Вашингтона поручивано да је разлог за долазак бродова "повећање руске војне моћи на границама Украјине".
Крстарица "Доналд Кук" (Фото: CC0 / U.S. Navy / Mass Communication Specialist 3rd Class Will Hardy) -
Крстарица "Доналд Кук" (Фото: CC0 / U.S. Navy / Mass Communication Specialist 3rd Class Will Hardy)

Аналитички портали, позивајући се на агенције, тврде да је америчка Амбасада у Анкари обавијестила турско Министарство спољних послова о отказивању слања бродова "без навођења разлога".

Турска је прошле седмице најавила да ће САД послати два ратна брода у Црно море. Радило се о разарачима "Доналд Кук" и "Рузвелт".

Русија је тај потез назвала непријатељском провокацијом.

Након што су се појавиле информације о могућем доласку америчких војних бродова, руска морнарица почела је вјежбе у Црном мору, током којих се врши гађање површинских и ваздушних циљева.

Осим тога, из Каспијског мора, каналом Волга-Дон, у Азовско и Црно море пребацује се више од десет бродова Каспијске флотиле који ће у вјежбама учествовати заједно са бродовима Црноморске флоте.

Одлуку Вашингтона да ипак не шаље ратне бродове у Црно море, прије свега, треба посматрати у контексту телефонског позива америчког предсједника Џозефа Бајдена руском предсједнику Владимиру Путину, када је предложио састанак и разговоре о различитим темама из међународних односа, наводи "Геополитика".

Руски замјеник министра иностраних послова Сергеј Рјабков прије три дана оштро је упозорио Вашнгтон да своје бродове "држи даље од Крима јер би, у супротном, могло доћи до нежељених инцидената".