latinica  ћирилица
15/04/2021 |  14:15 ⇒ 14:34 | Аутор: СРНА

Агенција за поштански саобраћај: Писање ћирилицом није забрањено

Адреса примаоца у унутрашњем поштанском саобраћају у БиХ може бити уписана латиничним или ћириличним писмом, те арапским бројевима, а пошиљка за иностранство може бити адресирана писмом државе одредишта, уз услов да су латиницом уписани назив мјеста и назив одредишне државе, речено је Срни у Агенцији за поштански саобраћај БиХ.
Агенција за поштански саобраћај БиХ - Фото: РТРС
Агенција за поштански саобраћај БиХФото: РТРС

Позивајући се на акте Свјетске поштанске уније, из Агенције наводе да адреса и име примаоца морају бити тачни и потпуни, те уписани читљиво, латиничним словима и арапским бројевима.

- Ако се у одредишној држави употребљава друго писмо и бројеви, препоручује се адресу уписати словима и бројевима тог писма. Име одредишног мјеста и име одредишне државе, уписују се великим словима заједно са тачним поштанским бројем, односно бројем одговарајуће доставне зоне или бројем претинца поштанског уреда, ако постоји - појаснили су у овој агенцији.

Име одредишне земље уписује се прво на језику државе поријекла.

Ради избјегавања било каквих тешкоћа у транзитним државама, пожељно је, како се наводи, додати име одредишне државе на једном међународно познатом језику.

- Именовани оператори могу препоручити да на пошиљкама адресираним за државе у којима се препоручује уписати поштански број испред назива мјеста одредишта, поштанском броју треба претходити Алфа 2 шифра државе, прописана нормама ЕН ИСО 3166-1, иза које долази цртица - прецизирају из Агенције.

У Агенцији истичу да то ни на који начин не умањује обавезу писања пуног назива одредишне државе.

Писана пошиљка адресирана ћирилицом и упућена на адресу у Нови Сад из "Хрватске поште" у Мостару вратила се пошиљаоцу у Мостар са печатом "забрањено писање ћирилицом" и са печатом поште из Загреба.

Препоручена пошиљка Србина из Мостара са отпремницом је предата 7. априла у главној пословници "Хрватске поште" у Мостару, а пошиљаоцу се вратила прије неколико дана са наљепницом на коверти на којој пише "забрањено писање ћирилицом" и печат Поште Загреб.