latinica  ћирилица
15/04/2021 |  15:20 ⇒ 15:24 | Аутор: РТС

Америка увела нове санкције Русији

Администрација предсједника САД Џозефа Бајдена донијела је одлуку о увођењу нових санкција Русији. Према одлуци, нове санкције ће се односити на финансијске институције Русије, технолошке компаније, али и на 32 појединца.
САД и Русија (Фото: Sputnik) -
САД и Русија (Фото: Sputnik)

Бајденова администрација је навела да се нове америчке санкције Русији уводе због сајбернапада, операција страног утицаја и због других случајева, преноси The Hill.

Између осталог, санкције забрањују америчким финансијским институцијама да купују обвезнице од Централне банке Руске Федерације, Националног фонда Руске Федерације, као и од руског министарства финансија након 14. јуна. Забрањено им је и да позајмљују средства овим институцијама.

Санкцијама је обухваћено и шест технолошких компанија из Русије, за које америчка администрација сматра да обезбјеђују податке руским обавјештајним службама. 

Осим тога, санкционисана су и 32 појединца која су, како наводе из Бајденове администрације, укључења у покушај Русије да утиче на предсједничке изборе у САД 2020. године.

Прошлог мјесеца је објављен обавјештајни извјештај у којем се наводи да је Москва желела да помогне кампању бившег предсједника Доналда Трампа и тиме наштети Бајденовој кампањи, преноси The Hill. 

- Донио сам одлуку да одређене штетне стране активности руске владе чине необичну и ванредну претњу националној безбедности, спољној политици и економији Сједињених Држава - навео је амерички предсједник Џозеф Бајден у саопштењу.

Додао је да под штетним активностима, између осталог, подразумијева "напоре за подривање одржавања слободних и поштених демократских избора и демократских институција у Сједињеним Државама и код њених савезника и партнера", али и "злонамјерне сајбер активности против САД и њених партнера".