latinica  ћирилица
15/04/2021 |  16:43 | Аутор: СРНА

Њемачка донира 6,5 милиона заштитних маски БиХ

Савјет министара усвојио је данас информацију Министарства цивилних послова о прихватању и утврђивању расподјеле њемачке донације заштитних маски, намијењене за подршку одговору на пандемију вируса корона, вриједне 4.410.000 евра.

Ради се о донацији 6,5 милиона заштитних маски /маске за филтрирање честица и хируршке маске/.

Министарство цивилних послова у Савјету министара задужено је за потписивање изјаве о донацији у роби, те за прихватање и расподјелу донације, и то 500.000 маски за институције БиХ, а шест милиона маски биће расподијељено Републици Српској, Федерацији БиХ и Брчко дистрикту, у складу са одлуком о принципима расподјеле међународне помоћи за заштиту и спасавање.

Савјет министара усвојио је и информацију о процјени међуинституционалне сарадње током пандемије вируса корона, припремљене на бази истраживања Министарства безбједности у Савјету министара проведеног међу институцијама и органима у БиХ чији представници чине Координационо тијело БиХ за заштиту и спасавање, међународним институцијама, те владиним и невладиним организацијама у земљи.

Министарство безбједности је на бази овог истраживања идентификовало девет мјера које надлежни органи треба да проведу да би се подигао ниво спремности институција и организација у БиХ за одговор на евентуалне будуће несреће и катастрофе.

Мјере, између осталог, укључују измјене и допуне одређених законских и подзаконских аката у овој области, јачање институционалне сарадње уз боље функционисање Кординационог тијела БиХ за заштиту и спасавање, те истицање потребе да све институције на свим нивоима власти и организације које дјелују у БиХ морају имати планове заштите и спасавања који су међусобно повезани и осигуравају увезан механизам за дјеловање у случају несрећа и катастрофа.

Министарство безбједности задужено је да у сарадњи са надлежним институцијама и органима БиХ, ентитетским и институцијама Брчко дистрикта координише активности на имплементацији мјера за побољшање које су идентификоване у процјени међуинституционалне сарадње током пандемије вируса корона.

Задужене су институције и органи у БиХ да у оквиру својих надлежности обезбиједе имплементацију идентификованих мјера.

Министарство безбједности ће о имплементацији мјера доставити извјештај Савјету министара.

На данашњој сједници размотрен је преглед реализације закључака са 62. сједнице Савјета министара, које су одржане у прошлој години.

Прегледом су обухваћене 32 институције Савјета министара које су реализовале 845 закључака од укупно донесених 929 или 91 одсто, а 84 закључка нису реализована.

Задужена су министарства и друге институције које нису реализовале закључке Савјета министара да их без одгађања у цијелости спроведу, о чему ће у најкраћем року обавијестити Генерални секретаријат Савјета министара, те да убрзају активности на реализацији закључака који се спроводе у дужем периоду или захтијевају сарадњу са другим институцијама.

Закључено је да и убудуће реализација закључака Савјета министара треба бити приоритет.