latinica  ћирилица
15/04/2021 |  17:06 ⇒ 17:08 | Аутор: СРНА

Влада о Допуни процјене ризика од прања новца

Влада Републике Српске усвојила је данас информацију о изради допуне "Процјене ризика од прања новца и финансирања тероризма" и Акционог плана за борбу против прања новца и финансирања тероризма у БиХ за период од 2021. до 2023. године, те задужила надлежне институције Српске да активно учествују у изради ових докумената.
Влада Републике Српске (@Vlada_Srpske) - Фото: Тwitter
Влада Републике Српске (@Vlada_Srpske)Фото: Тwitter

На сједници је именован представник Владе Републике Српске у радну групу и подргупе за израду допуне процјене ризика од прања новца и финансирања тероризма у БиХ и Акционог плана за борбу против прања новца и финансирања тероризма у БиХ за период од 2021. до 2023. године.

Процјена ризика од прања новца и финансирања тероризма представља свеобухватан процес прикупљања и анализе релевантних података с циљем да се процијени степен изложености појединачних сектора прању новца и финансирању тероризма, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.

Поред наведеног, сврха процјене ризика од прања новца и финансирања тероризма јесте и да се сагледа могућност ефикасног ангажовања расположивих финансијских, техничких и људских капацитета и ресурса у борби против финансијског криминала.

Влада Републике Српске прихватила је информацију о активностима на имплементацији међународних обавеза из области спречавања прања новца и финансирања тероризма и изради нацрта закона о спречавању прања новца и финансирању терористичких активности.

Министарству правде и Министарству финансија наложено је да утврде обвезнике примјене закона и надзорне органе како би их дефинисли у складу са уставним надлежностима и овлаштењима институција Републике Српске.

Министарство финансија задужено је за предузимање активности на припреми измјена прописа из своје надлежности ради даљег усклађивања са међународним стандардима и праксом, правном тековином ЕУ, те праксом и стандардима Савјета Европе у области спречавања прања новца и финансирања терористичких активности.

Надлежне институције задужене су за успостављање "регистара стварних власника" за пословне субјекте у Републици Српској, у складу са стандардима ЕУ и у оквиру јединственог информационог система за регистрацију пословних субјеката у Српској.

Свим министарствима је наложено да у пуном капацитету учествују у процесу усаглашавања ставова у изради закона.