latinica  ћирилица
15/04/2021 |  17:18 ⇒ 17:52 | Аутор: СРНА

Жртве да користе право на бесплатан љекарски преглед

Мултисекторски тим за превенцију и борбу против породичног и родно заснованог насиља града Приједора упутио је данас апел свим жртвама и потенцијалним жртвама насиља да приликом пријављивања не пропуштају веома битан сегмент у процесуирању сваког случаја - љекарски преглед и документовање путем медицинских налаза.
Састанак у Приједору - Фото: СРНА
Састанак у ПриједоруФото: СРНА

Представница приједорске Болнице "Доктор Младен Стојановић" у овом тиму Гордана Крагуљ нагласила је значај благовременог јављања жртава здравственим установама будући да се њихово стање процјењује тренутно, а не накнадно, јер би то било прекасно.

- Љекарски преглед је бесплатан за све жртве насиља, а изузетно је важан за даље вођење поступка. Дешава се да жртве пријаве случај полицији или Центру за социјални рад, буду упућене на љекарски преглед, а онда не дођу. Има случајева и да се јаве у Дом здравља, одакле их упуте у болницу на специјалистички преглед, а онда не дођу - рекла је Крагуљева на данашњем састанку тима.

Она је позвала жртве насиља и да не крију поријекло повреда јер је и то пракса са којом се радници у здравству сусрећу и гдје се накнадно, некад и сасвим случајно, сазна да су проузроковане насиљем.

- Охрабрујемо жртве и да се љекарима јаве и када трпе психичко насиље. Некада и само разговор са породичним љекаром или специјалистом може бити од помоћи - навела је социјални радник Љубица Иветић, која је представник Центра "Сунце".

Тим је констатовао да су два најчешћа разлога обустава поступака против починилаца породичног и родно заснованог насиља управо недостатак медицинске документације која би послужила као доказни материјал против починиоца, као и одустајање жртве од свједочења.

Тим је данас поздравио и поступак савјесног грађанина који је полицији пријавио да је на једном дјетету видио тјелесне повреде и о томе обавијестио полицију, што је довело до брзог и ефикасног рјешавања случаја.

- Полицијски службеници су предузели мјере, мајка је упућена на лијечење, дијете је преузео Центар за социјални рад и најприје је било збринуто на педијатрији - рекао је помоћник командира Полицијске станице Приједор један Здравко Савић.

Социјални радник Центра за социјални рад Маријана Станић рекла је да је у року од седам дана овај случај ријешен будући да је ријеч о породици са историјом насиља, те да се ради о повратницима у вршењу кривичних дјела насиље у породици који су били под надзором и редовним праћењем због ослабљених родитељских капацитета.

- Дијете је збринуто у установу социјалне заштите. Нас родитељи у оваквим ситуацијама обично доживљавају као непријатеље, али овај пут су осјећали и захвалност. У питању је континуирани рад на оснаживању породице и подржавајућа улога Центра. Настављамо рад с породицом на оснаживању родитељских капацитета, на подршци лијечењу мајке и побољшању општег стања - истакла је Станићева.

Данашњи састанак Мултисекторског тима за превенцију и борбу против породичног и родно заснованог насиља одржан је у Болници "Доктор Младен Стојановић", а присуствовали су му и представници Центра за заштиту менталног здравља Дома здравља Приједор, Актива директора основних школа, те медијске заједнице.