latinica  ћирилица
15/04/2021 |  17:36 | Аутор: СРНА

Тегелтија са ЕБРД: Дефинисати приоритете

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија разговарао је данас са делегацијом Европске банке за обнову и развој о реализацији пројеката који имају за циљ унапређење пословног амбијента и повећање конкурентности привреде, развој енергетског и транспортног сектора, те развој програма у области енергетске ефикасности.
Зоран Тегелтија - Фото: СРНА
Зоран ТегелтијаФото: СРНА

На састанку, који је одржан посредством видео-линка, оцијењено је да је досадашња сарадња БиХ и ЕБРД-а била успјешна, а заједнички став је да се у наредном периоду дефинишу приоритети и, у складу с тим, координишу активности како би се обезбиједили различити извори подршке за имплементацију стратешки важних пројеката.

Предсједавајући Тегелтија истакао је опредијељеност Савјета министара да, у складу са мјера дефинисаним Реформском агендом, а уз пуно поштовање уставних надлежности свих нивоа власти у БиХ, настави предано да ради на рјешавању кризе и отклањању економских посљедица узрокованих пандемијом вируса корона, те провођењу мјера којима се на одговарајући начин стимулишу привредне активности, што укључује и реализацију енергетских и инфраструктурних пројеката.

Представници ЕБРД изразили су спремност да кроз постојеће и нове финансијске програме активно подрже програме усмјерене на унапређење привредног амбијента, нарочито када је ријеч о развоју малих и средњих предузећа, енергетском сектору и саобраћајној инфраструктури, саопштено је из Савјета министара.

У разговору је учествовао и министар финасија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда, а делегацију ЕБРД-а је предводила њен предсједник Одил Рено-Басо.