latinica  ћирилица
15/04/2021 |  18:01 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

И даље траје истрага о уништеним вакцинама (ВИДЕО)

Због пропадања 1.300 доза руске вакцине Спутњик, вршилац дужности директора Дома здравља Приједор Слободан Јавор, понудио је оставку.
Вакцине - Фото: РТРС
ВакцинеФото: РТРС

И даље тврди да је све урадио како треба али то ће да утврди истрага која још траје.

Јавор данас нуди оставку и открива нешто ново, тврдећи да је и прије годину дана у Дому здравља прије његовог мандата долазило до прекида хладног ланца одређених вакцина.

И даље сматра да је све урађено по пропису приликом чувања вакцина Спутњик.

- То ће наравно истрага и доказати и мени је веома драго што је покренута истрага у овом случају јер само на тај начин можемо тачно утврдити да ли је било људске одговорности - рекао је Јавор.

А да ли је све рађено по раније утврђеном протоколу и шта је са спорним вакцинама, у приједорски Дом здравља данас су дошли да утврде и представници Института за јавно здравство.

Приједорчанима који су вакцинисани првом дозом "Спутњика" савјетују - немате разлога за бригу,бићете ревакцинисани. Ради се на обезбјеђивању додатне количине вакцина.

- Повећан размак између двије дозе такође није проблем, то желим да поручим свима. Иначе ми радимо вакцинацију код дјеце, вакцине се само не смију скратити период између. То смањује ефекат. Ако повећате период крајњи ефекат вакцинације се не губи - навела је Јела Аћимовић, епидемиолог у Институту за јавно здравство Републике Српске.

Предмет је у надлежности приједорског Окружног јавног тужилаштва. Још траје истрага. У полицији по налогу Тужилаштва у Дому здравља прикупљају још информација.

- Вјероватно ће предствници Института заједно са нама и према нама реаговати по питању ако се случајно утврди неки намјерни инцидент и немар или нешто што је доприњело таквом догађају - сматра Сретоја Вујановић, начелник Полицијске управе Приједор.

Све што је полиција прикупила од информација биће презентовано тужиоцу а да ли ће доћи до разрјешења вршиоца дужности директора Дома здравља, биће познато наредне седмице.О томе се изјашњавају одборници на скупштинском засједању.