latinica  ћирилица
15/04/2021 |  18:52 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Мраз зауставио прољетну сјетву у Српској (ВИДЕО)

Кише, снијег, ниске температуре зауставиле су прољећну сјетву у Српској. Задале су главобољу и повртарима. Развој усјева је успорен, на културама осјетљивијим на хладноћу долази и до пропадања корјена.
Сјетва - Фото: РТРС
СјетваФото: РТРС

У ово вријеме претходне године било је засијано 70 одсто ораница, а овог прољећа тек 10 процената.

Снијег, обилне падавине зауставиле су ратарске радове.

Ипак, сјетва најзаступљенијих усјева, кукуруза и соје, не касни. Ратари чекају да се исуше оранице да би завршили започети посао.

Оптималан рок за сјетву соје и кукуруза истиче 25. априла.

Семберски ратари који су је обавили прије десетак дана брину шта ће се догодити са сјеменом.

Због велике влаге и ниских температура у земљишту лошег квалитета, сјеме може иструлити и зато већина ратара чека повољније услове, температуру земљишта од осам до 10 степени и просушене оранице.

Сјетва се може успјешно обавити до 10. маја, али треба водити рачуна које хибриде сијати.

- Свако одлагање рока сјетве има своје посљедице у погледу смањења приноса. Оно што треба сада у овој ситуацији савјетовати произвођачима да се са кашњењем рока сјетве узимају хибриди краћег вегетационог периода - појаснио је Драган Зарић, Ресор за пружање стручних услуга Министарства пољопривреде.

У проблемима су и повртари. У пластеницима који се грију, знатно су повећани трошкови загријавања. У хладним пластеницима усјеви лоше напредују, нарочито краставац који повртарима доноси прву зараду.

Да би усјеве спасили од неповољних временских услова принуђени су на додатну заштиту што доноси финансијске трошкове.

Пластенике штите од ниских температура додатним најлонима, агротекстилом, али недостатак свјетлости не могу надомјестити, и већ сада је јасно да ће имати мање приносе.

И воћари су претрпјели штету. Мраз и ниске температуре уништили су знатан дио рода у воћњацима широм Српске.