latinica  ћирилица
15/04/2021 |  19:10 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Ко се 90-тих спремао за рат у БиХ? (ВИДЕО)

С почетка 90-тих година разбијена је заједничка држава. Најбројни народ на Балкану, Срби "разбијен" је у више новоформираних држава.
Добровољачка - Фото: РТРС
ДобровољачкаФото: РТРС

Три деценије касније на површину је испливао документ који недвосмилено показује ко се спремао за рат у БиХ.

"Директива за одбрану суверенитета и независности РБиХ" из априла 1992. године не само да одговорност за рат приписује Бошњацима, него говори о њиховим намјерама према Србима.

"Нова међународно призната држава Република БиХ извршила је агресију на СФРЈ, нападом на њену војску, ЈНА", ова смјела тврдња наведена је у Извјештају Независне међународне комисије за утврђивање страдања Срба у Сарајеву.

Чланови Комисије позвали су се на дефиницију агресије у Резолуцији УН 3314 и документ тадашње Територијалне одбране РБиХ који је потписао тадашњи командант Хасан Ефендић.

Главни доказ за ту агресију је "Директива за одбрану суверенитета и независности РБиХ" од 12. априла 1992. године.

"Директива" је СДС, легитимну политичку странку српског народа са 72 посланика у парламенту РБиХ, означила као непријатеља и усмјерила трупе АРБиХ на терен да нападну ЈНА и српске аутономне регионе са српским становништвом.

За генерала ВРС у пензији Миломира Савчића војно и политички "Директива" није била ништа друго до објава рата СФРЈ односно њеној савезној институцији ЈНА као и српском народу у БиХ.

- Сама "Директива" је објава рата српском народу. У каснијим тачкама "Директиве" дати су конкретни задаци јединицама ТО РБиХ који су искључиво имали офанзивни карактер, дакле напад на све сто је југословенско или што је српско - истакао је Савчић.

Муслимански војни и политички врх у априлу 1992. године је само објелоданио и кроз "Директиву" потврдио јавна сазнања да су знатно раније почели припреме за рат.

- Много је активности које је власт односно СДА предузимала у припремама за рат па је тако у августу 1990. године двије године прије ове "Директиве" већ имала формирану и наоружану јединицу коју је постројила у Устиколини - напоменуо је Савчић.

Трагично је да је "Директиву" која је класична објава рата српском народу, написао српски генерал у тзв. АРБиХ Јован Дивјак.

Документ означен као војна тајна, истог тренутка када је написан и факсом дистрибуиран окружним штабовима, доспио је у српске руке, али тек сада употријебљен као аргумент да је бошњачка страна одговорна за почетак рата, у којем су хтјели да се ријеше Срба.