latinica  ћирилица
15/04/2021 |  22:00 ⇒ 22:50 | Аутор: РТРС

Лончар: Помажући регион, помажемо и себи (ВИДЕО)

Питање вакцинације против вируса корона не може се ријешити само у границама Србије и резултат ћемо добити ако свима у региону буде добро и зато улажемо у друге земље, поручио је у емисији Печат Златибор Лончар, министар здравља Србије.
Златибор Лончар - Фото: РТРС
Златибор ЛончарФото: РТРС

Истакао је да Србија помажући другима помаже и себи.

- Вакцине су купљене новцем грађана Србије, али ми то гледамо другим очима. До сада је вакцуинисанио преко 15.000 грађана из БиХ, плус вакцине које смо дали, те здравствени радници који су долазили на вакцинацију. У једном тренутку поново ћемо имати отоврене пунктове за грађане региона - истакао је Лончар.

Лончар се осврнуо и на слику Србије, која је донедавно била веома негативна, поготово на Западу, а сада је потпуно другачија.

- Грађанима Србије је досадило да се појављују у негативном контекту у цијелом свијету. Гласали су за нове људе, који су оправдали то повјерење. Људи долазе лично, јер не вјерују да то тако код нас функционише. И тек када дођу, виде да ми овдје заиста радимо како треба - рекао је Лончар.

Он напомиње да је руководство Србије реаговало добро и на вријеме на почетку пандемије, и сада убире плодове тог рада.

- Није у реду да ми сами за себе кажемо да смо лидери на Балкану, али резултати то јасно показују. Нама је најважније да чувамо здравље и спашавамо животе наших грађана. Ово и даље траје, и трајаће. Мало знамо о вирусу, он мутира, и само оно што знамо јесте да ћемо га се ријешити ако се сви вакцинишемо. То не тежимо само у Србији, већ у свим земљама региона, како би што прије изашли из проблема - појаснио је министар здравља Србије.

Србија је и једина земља у Европи, која располаже са вакцинама из Европе, Азије, Америке, али и Русије.

- За то је најзаслужнији предсједник Србије Александар Вучић, и резултат његове сарадње са предсједницима Кине и Русије, Си Ђи Пингом и Владимиром Путином. Исто тако међу прве три земље у свијету потписали смо уговор са Фајзером, још у августу прошле године, и по повољнијој цијени од ЕУ - навео је Лончар.

Лончар наглашава да је Србија дошла до бројке од три милиона грађана који су примили вакцину.

- Можда људима изгледа да је то мали посао, али није. Дан и ноћ радиле су наше агенције, од транспорта, чувања вакцине, припреме и на крају здравствених радника, који су наши јунаци, јер они су дали три милиона доза вакцина грађанима Србије. У сваком моменту имамо преглед, колико је дато, ко треба доћи на ревакцинацију, али и поред тога отворили смо 170 пунктова у једном дану, да се људи вакцинишу без претходне најаве - нагласио је Лончар.

Појаснио је и која је то стартегија којом Србија придобија становништво за вакцинацијом.

- То је разговор са људима, да им одговоримо на сва питања, дилеме. Идемо сада према студентским домовима, и желимо да их усмјеримо у правом смјеру. Исто тако улазимо у фабрике, постројења, правимо трибине, едукујемо људе. Непосредан контакт најбоља је реклама - поручио је Лончар.

Осврнуо се и на причу око ковид пасоша, и како ће Србија реаговати.

- Пратимо све око ковид пасоша. Ослушкујемо, Србија је спремна за сваку опцију. За разлику од неких других ми имамо довољно вакцина, и довољно вакцинисаних - закључио је Лончар.