latinica  ћирилица
16/04/2021 |  08:24 ⇒ 08:25 | Аутор: СРНА

"Комшић и Џаферовић срозали углед Предсједништва БиХ"

Посљедњи потез бошњачког и хрватског члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића и Жељка Комшића изузетно је недипломатски и не само да нарушава углед, него и подрива ауторитет институције Предсједништва БиХ у међународним круговима, сматра професор Факултета политичких наука Милош Шолаја.
Шефик Џаферовић и Жељко Комшић (Фото: БХРТ) -
Шефик Џаферовић и Жељко Комшић (Фото: БХРТ)

- Дипломатија се данас води "на ходницима" и замислите када би се сваки такав разговор износио у јавност. Створили су опасност да ће државни званичници других земаља избјегавати да разговарају о било чему са члановима Предсједништва, а то није добро - рекао је Шолаја за "Глас Српске".

Он наглашава да су и Комшић и Џаферовић само службеници СДА који тренутно обављају везану, између осталог, и за дипломатију и сигурно да онда и не маре много за правила понашања.

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ за спољну политику Ана Тришић Бабић каже да овај лист да неозбиљно понашање Џаферовића и Комшића не доприноси јачању БиХ у коју се они толико куну, већ управо супротно.

- Откривање детаља састанка, уз навођење имена је непрофесионално, али у крајњој мјери и некултурно. Прије тога су изазвали дипломатски скандал кад се нису појавили на састанку са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим, који је један од најцјењенијих државника у свијету - навела је Бабићева.

Она пита како послије да ико жели да дође у посјету БиХ и разговара о било чему значајном, кад се никад не зна хоће ли се они појавити на састанку и, ако дођу, хоће ли открити детаље онога о чему се разговарало.

Политиколог Синиша Симикић за "Глас Српске" каже да неоправдано избјегавање сједница на којима се доноси тако важан документ као што је буџет представља изузетно неозбиљно понашање недостојно тако високе функције.

- Како да БиХ буде функционална држава, за шта се наводно залажу, када свако питање важи од самовоље и тренутног расположења двојице људи - истиче Симикић.

Секретар Предсједништва БиХ Зоран Ђерић каже за овај лист да он није обавијештен шта је разлог отказивања сједнице.

- Сваки покушај добијања неке повратне информације из кабинета члана Предсједништва Жељка Комшића био је безуспјешан. Једино што сада знамо да неће бити одржана ни редовна сједница која је била планирана и нисам обавијештен када би могло до ње доћи - рекао је Ђерић.

Ванредна сједница на којој је требао бити усвојен буџет институција БиХ за ову годину отказана је, јер Комшић и Џаферовић наводно нису могли присуствовати, иако су исти дан дошли на састанак са предсједником Татарстана.

Неколико дана прије, мимо сваких правила понашања у дипломатији, Комшић је открио детаље разговора са Пахором о "нон пејперу", који је подигао велику прашину у регионалној јавности.

Како "Глас Српске" сазнаје из Предсједништва БиХ, Комшић је направио још један недипломатски потез. Иако је објављено да је разговарао са амбасадорком Словеније, Комшић је на тај састанак послао свог савјетника и није био присутан.