latinica  ћирилица
16/04/2021 |  10:17 ⇒ 10:18 | Аутор: СРНА

Ускоро јавни позив за подстицаје субјектима прерађивачке индустрије

У наредних десет дана предвиђено је расписивање јавног позива за подстицаје привредним субјектима прерађивачке индустрије у Републици Српској, за шта је у овој години планирано 4.000.000 КМ, речено је Срни у Министарству приведе и предузетништва.
Министарство привреде и предузетништва - Фото: РТРС
Министарство привреде и предузетништваФото: РТРС

У Министарству наводе да ће сва неопходна пријавна документација и обрасци бити доступни на њиховом сајту.

Планирано да се расположива средства усмјере на пружање подршке реализацији инвестиционих пројеката.

То се односи на пројекте чији је предмет набавка савремених технологија и опреме, као и развој и иновација које реализују привредни субјекти из индустрије текстила, одјеће и обуће, индустријске прераде дрвета /прерада дрвета и производа од дрвета и производња намјештаја/, металне и електро индустрије /осим производње и прераде обојених метала/, индустрије гуме и пластике, папирне индустрије, као и индустрије грађевинских производа, односно производње осталих производ од неметалних минерала.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је Срни да ће планом утрошака средстава бити дефинисано да право на подстицајна средства остварују привредни субјекти из надлежности Министарства.

- Ријеч је о привредним субјектима чија је претежна дјелатност из сектора Ц – Прерађивачка индустрија, и то од Ц13 до Ц17, Ц22, Ц23 и од Ц25 до Ц33 - прецизирао је Петричевић.

Он је нагласио да је планирано да се износ од најмање 25 одсто укупно расположивих средстава користи за подстицање инвестиционих пројеката привредних субјеката који запошљавају до 50 радника или који су прошле године остварили пословни приход до 3.000.000 КМ.

Привредни субјекти који су заинтересовани за учешће на јавном позиву морају испуњавати опште и посебне услове прописане уредбом.

У складу са тим, заинтересовани привредни субјекти могу већ прикупљати дио потребне документације - актуелни извод о упису у судски регистар или регистар предузетника не старији од 30 дана, оригинал или овјерену копију, те акт надлежног суда да није поднесен приједлог за отварање стечаја.

Влада Републике Српске јуче је дала сагласности на план коришћења 4.000.000 КМ за подстицаје привредним субјектима прерађивачке индустрије.