latinica  ћирилица
16/04/2021 |  10:58 | Аутор: СРНА

Новић: БиХ се растаче по свим шавовима

Шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић рекао је у интервјуу Срни да је дубоко увјерен да ће се БиХ расточити по свим шавовима уколико лидери у њој не ријеше најкрупније питање - каква БиХ може постојати?
Средоје Новић - Фото: РТРС
Средоје НовићФото: РТРС

- Хтјели признати или не, пандемија је само послужила да се замагле стварна дешавања у БиХ, огромна политичка сукобљавања, политичка размимоилажења и никада се тако зорно није показало у БиХ да се на нивоу заједничких институција не зна ни ко је власт нити ко опозиција - рекао је Новић.

Он је истакао да то није случај само у посљедње двије године него да је тако било и раније и да је зато крајње вријеме да политичари у БиХ, уколико желе просперитет својим народима, потпуно окрену лист, разговарају и договарају се о сваком питању, без обзира колико оно било болно за једне или друге.

ДАНАС ЈЕ НЕПРИМЈЕРЕНО ПРИЈЕТИТИ РАТОМ

Поводом изјава српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика да је најбоље рјешење за БиХ миран разлаз и одговора бошњачких званичника да би то довело до рата, Новић је истакао да у Додиковим иступима нема ништа скривено, али да забрињавају скривене намјере на другој страни.

Према његовим ријечима, у наступима бошњачких политичара константно се провлачи жал за тим што Република Српска није укинута, константно се Српској приписују атрибути да је злочиначка, да је настала на крви и да је треба укинути.

- Јесте настала на крви, али на крви српског народа јер се српски народ изборио за Српску. Данас пријетити ратом је непримјерено. Дубоко сам увјерен да нема више те снаге ни у БиХ нити око ње која би жељела и дозволила рат у БиХ - рекао је Новић.

Он сматра да се иза таквих позива на рат крије жеља бошњачког народа, у првом реду СДА, да се њихово бирачко тијело обједини, с обзиром на то да је у значајној мјери та обједињеност нарушена и да им је ауторитет дебело пољуљан на посљедњим локалним изборима.

ЗБОГ БОШЊАЧКЕ ПОЛИТИКЕ БиХ СЕ РАСТАЧЕ

- Не могу да се начудим да бошњачки лидери који би требали имати највећу одговорност за опстанак БиХ, немају снаге и мудрости, нити жеље да се врате за преговарачки сто унутар БиХ и да позову и на формалне и неформалне разговоре најодговорније званичнике из Републике Српске, српске, хрватске и представнике других народа и да отворе сва питања од интереса за грађане БиХ. Уколико у БиХ лидери не ријеше најкрупније питање, питање какву БиХ можемо имати, дубоко сам увјерен да се БиХ растаче по свим шавовима. Уколико не постоји јединствено утврђен циљ, неће се моћи доћи до њега - поручио је Новић.

Коментаришући захтјеве за смјену Савјета министара, Новић је навео да нису проблем захтјеви опозиције, већ је невјероватно да у БиХ постоји позиција која тражи смјену те исте позиције.

- Поставља се објективно питање да ли овдје зна, народски речено, десна шта ради лијева? Чини ми се да у много чему не зна - рекао је Новић.

Према његовим ријечима, Савјет министара није само извршна власт, него и политика, а у тој политици не учествује само СНСД, него и ДНС и Уједињена Српска, али и СДА у пуном капацитету, као и странка Жељка Комшића и ХДЗ.

- Они који су формирали Савјет министара требају да рјешавају све спорне ствари. Стога не видим никакве сврхе у захтјевима за смјену и сматрам да су то пријетње празним оружјем - рекао је Новић и додао да је потребно мијењати политику, а не појединце.

Према његовим ријечима, у Федерацији БиХ није било превелике забринутости због чињенице да се током епидемије вируса корона дневно није могло сахранити толико људи колико их је умирало, а с друге стране власти у ФБиХ, сматра Новић, нису ништа учиниле да би ријешиле питање набавке вакцина.

- У ФБиХ се ситуација запетљала око респиратора и отворила се једна од највећих афера у БиХ која се приписује власти. Они су посегнули за измјенама два закона - Закона о јавним набавкама и Закона о лијековима у БиХ само да би затворили аферу `Респиратори`, а не да би ријешили питање набавке вакцина - рекао је Новић.

Он је истакао да су реакције министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић на донације вакцина Србије за ФБиХ биле најбезочније, што је недопустиво.

- Србија је овим показала да не помаже само Републици Српској, него и ФБиХ, што говори о ширини руководства Србије, предсједника Александра Вучића, Владе и народа који се ниједном ријечју није противио што је Србија помогла БиХ и отворила широм врата да се вакцинишу у Србији сви који су то хтјели - напоменуо је Новић.

ОБА БЕЗ ВАЛИДНОГ РУКОВОДСТВА ТРИ ГОДИНЕ

Говорећи о Обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ, Новић је истакао да ова агенција нема ново руководство већ три године и да је евидентно да у тој безбједносној институцији много шта не штима.

Када је ријеч о Заједничкој комисији за надзор над радом ОБА, Новић сматра да, овако како ради, боље да је и нема. Комисија, према његовим ријечима, и нема неких значајних овлаштења, а о свему томе се не оглашавају ни ОХР нити амбасаде.

- Сматрам да је и то дио стратешке политике и да нема ту жеље да се нешто озбиљније ријеши. Не улазећи у надлежност не само Комисије него и ОБА, замјерам руководству ове агенције што за све ове године није смогло снаге да посјети ентитете и разговара са руковоствима и да их годишње макар упозна са кључним питањима безбједности, што произилази из Закона о ОБА - рекао је Новић.

Он је додао да руководства и Републике Српске и ФБиХ требају да позову руководство ОБА да им реферише о питањима о којима се у законским оквирима може говорити, без уласка у конкретне случајеве и предмете.

НЕДОПУСТИВО ДА ГОДИНАМА НА ЧЕЛУ БЕЗБЈЕДНОСНОГ СЕКТОРА БУДУ ЉУДИ ИСТЕ НАЦИОНАЛНОСТИ

Новић је навео да је недопустиво да ОБА, Агенција за истраге и заштиту, Гранична полиција и још неке агенције на нивоу БиХ годинама имају руководство исте националности.

- Нећу да сумњам ни у кога, али ни да бјанко вјерујем да само Бошњаци могу да воде ОБА, да Сипу могу водити само Срби, а Граничну полицију БиХ искључиво Хрвати. Прва ствар за коју ћу се залагати јесте да ћу хитно тражити да се донесу закони којима ће се то онемогућити - најавио је Новић и додао да ће тражити да на челу безбједносних агенција на нивоу БиХ представници једног народа могу бити највише два мандата.

Он је истакао да би се тиме распршиле сумње да се у тим агенцијама нешто дешава на штету или у корист једног, другог или трећег народа.

СРБИ НЕЋЕ ВИШЕ СЛУШАТИ ГНУСНЕ ТИРАДЕ О СЕБИ И РУКОВОДСТВУ СРПСКЕ

Новић је рекао да не би било сврхе да српски делегати сједе у Дому народа уколико и СДА стоји иза става који је бошњачки делегат Денис Бећировић /СДП/ изнио у име бошњачког клуба и Златка Милетића из Клуба хрватског народа, а који гласи да ће, уколико Додик буде инсистирао на својим ставовима, тражити његово и хапшење његових сарадника, што значи и делегата тог дома.

- Моје прво питање је било да добијемо одговор да ли иза таквог става стоји заиста СДА. Уколико је иза таквог става и СДА, не видим сврху да српски делегати сједе у том дому, поготово не уколико се на тај начин расправља о Републици Српској и њеном руководству. На паузи смо добили одговор од лидера СДА Бакира Изетбеговића да они на клубу нису расправљали о хапшењу, али јесу о ставовима - рекао је Новић.

Он је поручио да нико не мисли да ће српски делегати убудуће слушати тираде најгнуснијих напада на Републику Српску и њено руководство, али да неће тек тако напустити институције.

- Није Дом народа бошњачки. Он и постоји за заштиту интереса конститутивних народа иако Бошњаци желе да оспоре његово постојање. И овом приликом и иначе у њему се штити витални национални интерес - напоменуо је Новић.

Говорећи о усаглашавању ставова делегата српског народа у Дому народа, те да ли заиста делегат Младен Босић /СДС/ не гласа на сједницама како тврди, Новић је рекао да четворо делегата из СНСД-а потпуно усаглашавају ставове, док је Босић заузео другачији став да не гласа, али то ни он сам не поштује увијек.

- Не могу рећи да Босић никада не гласа, како тврди. Неке тачке дневног реда самоиницијативно предлаже и за те тачке и гласа да се уврсте на дневни ред и када се о њима гласа - рекао је Новић и истакао да Босић ни на прошлој сједници није желио да заузме јасан став када је ријеч о Бећировићевом и Милетићевом приједлогу измјена Кривичног закона и да сматра да то није добро.

СКИНУТИ УВРЕДЉИВУ ТАБЛУ СА ВИЈЕЋНИЦЕ У САРАЈЕВУ

Новић је истакао да у БиХ још нема политичке зрелости и да се то показало на позиву градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића да буду уклоњене табле у Сарајеву које вријеђају српски народ.

- Табла на Вијећници неспорно вријеђа српски народ. Нисам очекивао од младе градоначелнице Сарајева да каже да ту таблу не треба уклонити - рекао је Новић у интервјуу Срни.