latinica  ћирилица
16/04/2021 |  12:17 ⇒ 12:18 | Аутор: СРНА

"Приједору ће бити обезбијеђено 1.300 вакцина"

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да ће за грађане Приједора бити обезбијеђено 1.300 вакцина против вируса корона, колико их је пропало у локалном Дому здравља, како би била завршена вакцинација и ревакцинација.
Дом здравља Приједор - Фото: nezavisne novine
Дом здравља ПриједорФото: nezavisne novine

Шеранић је рекао да код добављача стоји поменута количина вакцина, те да ће, чим се заврши процедура у вези са контролом квалитета, бити допремљене у Приједор, наглашавајући да нема разлога за забринутост.

- Битно је да процес саме вакцинације и ревакцинације не смије бити краћи од препорученог времена. Најоптималније вријеме је од 21. до 28. дана - рекао је Шеранић новинарима у Бањалуци и позвао грађане Приједора на стрпљење.

Он је одбацио информације да ће грађани Приједора бити вакцинисани неком другом вакцином, истакавши да је ријеч о инсинуацијама.

Говорећи о истрази о пропадању 1.300 вакцина против вируса корона у приједорском Дому здравља, Шеранић је истакао да је то најбољи начин да јавност добије информације у вези са овим случајем.

"- страгу спроводи Тужилаштво заједно са полицијом и драго ми је да се на такав начин рјешава ово питање - рекао је Шеранић.

На питање да ли ће прихватити оставку директора Дома здравља Приједор Слободана Јавора, Шеранић је рекао да је оснивач те здравствене установе град Приједор те да ће, према његовим информацијама, на наредној сједници Скупштине града бити расправљано о понуђеној оставци, јер су они за то надлежни.

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је да је Окружно тужилаштво позвао Институт да асистира везано за саму провјеру вакцина, у смислу њиховог стављања у карантин.

- Институт им је изашао у сусрет и колеге су биле у Приједору. Са стручног аспекта су дале инструкције на који начин и шта се треба урадити са самим вакцинама и то је био наш дио посла - навео је Зељковић.

Зељковић је нагласио да су, у складу са тим, вакцине стављене у карантин како то прописује и струка и оне ће и даље бити предмет истрага у смислу вјештачења.

- Оно што је јако битно је да се оне не могу даље користити до свих осталих провјера и прибављања осталих информација - рекао је Зељковић.

Окружно јавно тужилаштво Приједор формирало је на основу медијских натписа предмет о пропадању одређене количине вакцина у овом граду.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић наложио је министру здравља и социјалне заштите Алену Шеранићу и градоначелнику Приједора Далибору Павловићу да се под хитно испита због чега је и како дошло до пропадања 1.300 доза вакцине "спутњик ве", намијењених за ревакцинацију у Дому здравља у том граду.

Директор Дома здравља Приједор Слободан Јавор понудио је оставку скупштинској већини која га је именовала.