latinica  ћирилица
16/04/2021 |  12:22 ⇒ 20:07 | Аутор: СРНА

Петричевић посјетио предузеће Делфин трготранс (ВИДЕО)

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић посјетио је данас предузеће Делфин трготранс у Шњеготини Великој и истакао да је стратешко опредјељење Владе Српске очување сваког радног мјеста и наставак пословања привредних субјеката, уз настављено креирање мјера помоћи и подршке привреди.
Министар Петричевић посјетио предузеће "Делфин трготранс" - Фото: РТРС
Министар Петричевић посјетио предузеће "Делфин трготранс"Фото: РТРС

Он је похвалио напоре запослених у овој породичној фирми, која успјешно послује већ дуги низ година.

- Опредјељење Владе Републике Српске јесте да се подрже овакви привредни субјекти, који запошљавају до 50 радника. Овдје је успјешно реализован пројекат набавке савремене машине за прераду дрвета, јер је евидентно да је овдје процес у развоју и да са својим производима излазе на захтјевна међународна тржишта - нагласио је Петричевић.

Према његовим ријечима, Министарство привреде и предузетништва Републике Српске издвојило је за подршку привреди и прерађивачкој индустрији четири милиона КМ, а план утрошка тих средстава усвојен је на сједници Владе Републике Српске.

- У сарадњи са Привредном комором Републике Српске и Унијом удружења послодаваца тражимо најбоље моделе за подршку привреди и прерађивачкој индустрији, која је носилац привредног развоја у Српској, а уједно настојимо да обезбиједимо нова радна мјеста - закључио је Петричевић.

Предузеће Делфин трготранс је основано 1996. године, тренутно има 43 запослена радника, а бави се прерадом дрвета и производњом разних производа и полупроизвода од дрвета.

Операциона менаџерка у предузећу Николина Савић рекла је да производе резану грађу и елементе за намјештај, паркете, вишеслојне подове и брикет.

- Извозно смо оријентисани, преко 85 одсто производа извозимо у земље Европске уније - рекла је Савићева.

Она је захвалила Министарству привреде и предузетништва што је препознало значај и подржало пројекат набавке нове савремене машине, поготово у вријеме епидемије вируса корона.

- Овакви подстицаји нам много значе јер се у континуитету развијамо, а повећање конкурентности је ослоњено на увођење нових савремених технологија - поручила је Савићева, која је заједно са два брата наставила породични бизнис који је започео њихов отац.

Директор Привредне коморе Српске Перо Ћорић истакао је значај опстанка породичне фирме у ситуацији када млади одлазе из руралних подручја.

- Недостатак квалитетне радне снаге надомјестили су набавком нових машина и тако постижу одговарајућу конкурентност - каже Ћорић.

Начелник општине Челинац Владо Глигорић упознао је министра Петричевића о чињеници да је општина већином ослоњена на дрвопрераду.

- Локална заједница настоји подржати овај сектор развојем нових технологија. Истовремено, стварамо предуслове за развој привреде, а оријентисани смо на покретање стартап и микро предузећа - рекао је Глигорић.

Он наводи да општина има најнижу стопу пореза на непокретност, повољну могућност градње, као и подстицаје у смислу плаћања ренти и низ других олакшица за пословање привредних субјеката.

Глигорић каже да је на подручју општине Челинац тренутно 565 активних тражилаца посла.