latinica  ћирилица
16/04/2021 |  12:33 ⇒ 12:56 | Аутор: sputniknews.com

Вакцине са Торлака послате у Москву на контролу

План је да се у првом периоду на Институту Торлак производи четири милиона доза вакцина Спутњик, изјавио је данас министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и истакао да је позвао руског министра Дениса Мантурова у посјету Србији на почетак производње вакцине крајем маја.
Институт Торлак (фото: Sputnik / Radoje Pantović) -
Институт Торлак (фото: Sputnik / Radoje Pantović)

Поповић је истакао да су у претходна два дана специјалисти са Торлака, са руским стручњацима, напунили 3.000 бочица компоненте један и 3.000 бочица компоненте два.

Од тог броја, појаснио је, по 1.100 бочица је послато у Москву, на њихов главни Институт Гамалеја, гдје ће бити 21 дан, а специјалисти најпознатијег руског института анализираће компненте и донијети одлуку да ли је Торлак спреман да отпочне производњу.

- Надамо се да ће све да буде у реду и да ћемо за 21 дан имати позитивне информације са Гамалеја института - рекао је Поповић за РТС.

Према његовим ријечима, ако све буде како се очекује, у шта је он сигуран, крајем маја ће почети производња.

- Супстанца која ће се допремати у Торлак биће из фабрике Гамалеја и она ће на специјалан начин бити транспортована у Београд на Торлак - рекао је Поповић.

Нада се да ће већ почетком јуна први грађани бити вакцинисани вакцином направљеном у Србији, са Торлака.

- За први период говоримо о производњи четири милиона вакцина у Торлаку до краја године, а онда ће се кренути бржом и већом динамиком - рекао је Поповић.