latinica  ћирилица
16/04/2021 |  13:06 ⇒ 13:07 | Аутор: СРНА

Којић: На дјелу опструкција процесуирања злочина над Србима

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је да је циљ оних који коче именовање чланова Надзорног тијела за праћење спровођења Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина да не почне имплементација ове стратегије, а резултат тога је опструкција процесуирања одговорних за злочине почињене над Србима.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Министар правде у Савјету министра Јосип Грубеша изјавио је раније да су бошњачки министри у Савјету министара "закочили" именовање нових чланова Надзорног тијела за праћење спровођења Ревидиране стратегије и да су неспорне чињенице безразложно учинили спорним.

Којић указује да је неформирање Надзорног тијела, које у односу на претходну Стратегију има много већа овлаштења која се односе на сам надзор над провођењем стратешких циљева, још један недопустив вид опструкције.

- Разлози због којих они не желе да формирају то Надзорно тијело, а они се искључиво односе на мене, су несувисли - рекао је Којић.

Он је истакао да руководи институцијом која се искључиво бави послом истраживања ратних злочина и да је његова компетентност, осим представника правосудне заједнице који као чланови Надзорног тијела немају право гласа, и представника Министарства правде, највећа да буде у саставу тог тијела.

- Очигледно је да је намјера да се Стратегија не имплементира. Као резултат тога имамо непроцесуирање злочина почињених над Србима у складу са нормалним и задатим временским оквирима - рекао је Којић.

Он је додао да су Срби због непостојања временских оквира доведени у ситуацију да Јован Дивјак, који је неспорно одговоран за злочине који су почињени над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици, сада због смрти никада неће одговарати.

- Њихов циљ је да биолошки нестану сви Бошњаци који су починили злочине, а тај циљ покушавају да проведу кроз успоравање реализације Стратегије. Успоравали су је двогодишњим опструкцијама њеног усвајања, а сада се губи вријеме зато што неће да именују чланове Надзорног тијела јер желе да биологија учини своје и да одговорни за злочине почињене над Србима не буду процесуирани - рекао је Којић.