latinica  ћирилица
16/04/2021 |  13:10 ⇒ 13:11 | Аутор: СРНА

Словенија: Пад броја заражених, матуранти приоритетна група за вакцинацију

У Словенији је у протекла 24 часа од посљедица ковида 19 преминуло пет лица, док је заражено 860 од 4.553 тестираних.
Словенија, Љубљана - улице - Фото: Тwitter
Словенија, Љубљана - улицеФото: Тwitter

Словеначка Влада је у приоритетну групу за вакцинацију уврстила и матуранте средњих школа уз образложење да би се тако смиреније могли припремати за завршне испите.

Весна Керстин Петрич из Министарства здравства каже да је вакцинација за матуранте, као и за остало становништво на добровољној основи, те да ће почети крајем идуће седмице, а уз њих ће вакцину примити и њихови родитељи.

- Имунизација ће бити извршена расположивом вакцином, што значи да ће као прву дозу примити Астра Зенекину вакцину - рекла је Петричева.

Она је додала да је Влада измјенама стратегије вакцинације на приоритетну листу ставила и родитеље дјеце са хроничним болестима.

Из словеначке Владе је саопштено да је у протекла 24 часа број новозаражених знатно мањи него прије седам дана кад је износио 1.279, иако је инциденција нових зараза још доста висока и износи 290.

- То показује да су мјере једанаестодневног затварања дале одличан резултат - рекао је представник владе Урош Орбанија.

Број позитивних налаза у протекла 24 часа је 20,2 одсто од свих тестираних.

Стање у болницама још се не смирује и тренутно је хоспитализовано 639 обољелих, 15 више него дан раније, а на интензивним одјељењима је 152, два више него јуче.

У Словенији је прву дозу вакцине до сада примило 360.450 људи, а двије 136.582, односно 6,5 одсто становништва, објавио је национални Институт за јавно здравље.