latinica  ћирилица
16/04/2021 |  13:15 ⇒ 14:13 | Аутор: СРНА

Објављен конкурс за Први кадар

Међународни филмски фестивал Први кадар расписао је конкурс за такмичарски програм 15. фестивала, који би ове године требао да буде одржан од 9. до 13. новембра у Источном Сарајеву и Зворнику под мотом "Ваш фестивал 15 година", изјавила је данас Срни умјетничка директорка и селекторка Фестивала Александра Митрић Штифанић.
Фестивал Први кадар (FB/@prvikadar) -
Фестивал Први кадар (FB/@prvikadar)

Према њеним ријечима, право учешћа на Фестивалу имају документарни и кратки играни филмови, чија производња није старија од двије године, а посљедњи рок за пријаву је 25. јули.

- Визија филма спада у посебну естетику. То ће бити и водиља у селекцији 15 фестивала. Антрополошка чистота филма која покрива поље стварног свијета и читаво поље маште уједно је дио објективног и субјективног које се може наћи у видном пољу камере. Шта то значи бити човјек? Одговор на ово питање покушаћемо да дамо кроз филмско око 15. фестивала чија ће матрица филмова садржавати најбоља умјетничка филмска дјела - навела је Штифанићева.

Она је прецизирала да ће се филмови такмичити у пет фестивалских селекција: "У фокусу" - Међународна селекција документарних филмова страних аутора; "Екс ЈУ у фокусу" - Регионална селекција документарних филмова аутора са екс ЈУ простора; "Кратке приче" - Селекција кратких играних филмова домаћих и страних аутора; "Кључ за филм" - Међународна селекција кратких играних филмова студената филмских академија из земље и свијета и
"Нови погледи" - Међународна селекција документарних филмова студената филмских академија из земље и свијета.

И ове године аутори ће се такмичити за престижне фестивалске награде: Филмска клапа, за филмове у студентским селекцијама, Печат "Кнеза Павла Раденовића", за остале фестивалске селекције и Гран при за најбољи филм фестивала.

- Овогодишњи јубиларни фестивал требао би да буде одржан од 9. до 13. новембра у Источном Сарајеву и Зворнику под мотом "Ваш фестивал 15 година". Ових 15 година доживљавамо као период несебичног залагања, неуништиве воље да фестивал опстане и у најтежим временима за културу и умјетност и настави своју мисију школовања и развоја филмске публике и кинематографије и промоције умјетничких вриједности аутора из цијелог свијета - истиче Штифанићева.

Овогодишњи 15. јубиларни фестивал доноси богат такмичарски и пратећи програм фестивала са филмским остварењима из цијелог свијета.

- У оквиру пратећег програма фестивала планирамо одржавање Филмске школе Првог кадра са Радионицама документарног и анимираног филма, ДокМастерКлас предавања, промоције филмских издања, изложбе, пројекције најновијих играних филмова из региона, промоције филмских фестивала, програме посвјећене лауреатима, великанима
домаћег филма, Дјечији филмски програм КИДС Фест и специјалне филмске пројекције.

Дио програма фестивала биће одржан и на онлајн платформи, што фестивал чини још доступнијим публици која је остала вјерна свих ових фестивалских година, али пружа могућност да се повећа видљивост фестивалског програма - закључила је Штифанићева.