latinica  ћирилица
16/04/2021 |  14:03 ⇒ 14:42 | Аутор: СРНА

Настављено снимање филма "Невидљиви хероји"

Представништво Републике Српске у Грчкој наставило је снимање документарног филма с циљем захвалности Грчкој за несебичну помоћ коју је током грађанског рата у БиХ пружила српском народу, као и за јачање грчко-српских веза, рекла је Срни шефица овог представништва Јелена Јовановић.
Јелена Јовановић -
Јелена Јовановић

Јовановићева је навела да је снимање било привремено прекинуто због епидемије вируса корона.

Она је истакла да ће у филму бити представљени представници институција који су у вријеме грађанског рата у БиХ омогућили долазак 20.000 српске дјеце у Грчку, као и породице које су угостиле дјецу.

- Грчке породице не само да су слале помоћ у виду хране и лијекова нашем народу, већ су угостиле и више од 20.000 српске дјеце широм Грчке и на тај начин не само спасиле дјетињство, него и створиле нераскидиве везе између наша два народа - рекла је Јовановићева.

Она је напоменула да, узимајући у обзир да се протеклих 30 година о овоме није говорило на институционалном нивоу, Представништво је одлучило да кроз пројекат "Невидљиви хероји" упути захвалност Грчкој.

- У документарном филму биће представљени како представници институција који су тада омогућили долазак 20.000 дјеце, тако и грчке породице које су угостиле нашу дјецу. На овај начин, кроз филм, испричаћемо и другу страну приче, гдје су жртве рата у БиХ била превасходно дјеца - рекла је Јовановићева.

Према њеним ријечима, у оквиру пројекта "Невидљиви хероји" током прошле године, а с циљем прикупљања информација, остварен је контакт са великим бројем представника локалних самоуправа и градских општина у Републици српској.

- Од њих где смо добили информације о братимљењу великог броја наших општина са општинама у Грчкој током деведесетих година, као што су Бањалука и Патра, Ормилиа и Соколац, Градишка и Кавала, Братунац и Гревена, те Зворник и Каламарја, Добој и Лезвос - рекла је Јовановићева.

Она је рекла да, с обзиром да братимљење представља једну од алатки које општине могу користити како би се остварила сарадња са локалним властима на међународном нивоу, Представништво има за циљ да ове године у оквиру пројекта "Невидљиви хероји" обнови ова братимљења, али и иницира братимљење нових општина, односно градова.

- Циљ обнове братимљења јесте размјена знања на пољу европских интеграција, помоћ приликом усвајања прописа ЕУ на локалном нивоу, размјена искустава у процесу модернизације рада локалне управе, локални економски развој, стручна помоћ приликом конкурисања за донаторска средства за разне пројекте, али и културна и институционална сарадња - рекла је Јовановићева.

Она је подсјетила да ће документарни филм "Чувар части и поноса-Ћорђе Михаиловић", снимљен у сарадњи Представништва Републике Српске у Грчкој и Агенције Ворлд медија из Бањалуке бити премијерно приказан 1. маја, на дан када легендарни чувар српског војничког гробља Зејтинлик Ђорђе Михаиловић слави 93. рођендан.

Јовановићева је навела да ће филм бити приказан на Радио-телевизији Републике Српске, те уз подршку Представништва Републике Српске у Србији и на Радио-телевизији Србије, као и на још 40 канала широм Србије.

- Наравно, филм ће бити приказан и у Грчкој, као и у свим земљама гдје Република Српска има Представништва, али и дипломатске представнике. Ђорђе Михаиловић представља веома битну историјску личност за српски народ и филм представља омаж њему, јер смо снимањем филма жељели да сачувамо његов лик и дјело од заборава - рекла је Јовановићева.

Осим тога, додала је она, са овим кратким документарним филмом чува се и свједочење о српској голготи коју је преживио српски народ током Првог свјетског рата у борби за слободу, као и улогу српске војске у пробоју Солунског фронта.

Јовановићева је истакла да сарадњу између два народа, односно двије земље, не карактерише само привредна размјена, која је веома значајна, него да постоје и други видови сарадње који се заснивају на дугогодишњој заједничкој историји, традицији, религији, култури, те да је то случај са Грчком.

- Иако данас са неким земљама по питању привредне размјене имамо добру сарадњу, та сарадња престаје када су у питању национална питања и интереси као што је питање Косова и Метохије и Републике Српске, гдје је Грчка једна од ријетких земаља која нам увијек отворено пружа подршку - рекла је Јовановићева.

Она сматра да и поред тога што су грчко-српски односи традиционално добри, треба их и даље његовати и константно радити да њиховом унапређењу

- Управо из тог разлога Представништво Републике Српске у Грчкој, упркос пандемији вируса и ове године, као и прошле, интензивно ради на промоцији културних, економских и привредних потенцијала Српске са акцентом на уставно-правни положај Републике Српске у БиХ - рекла је Јовановићева.