latinica  ћирилица
16/04/2021 |  15:39 | Аутор: СРНА

Жунић: Парламент да заузме јединствен став о Инцковом писму

Шеф посланичког клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић очекује да ће парламент Српске заузети заједнички став о писму високог представника Валентина Инцка и јасно му одговорити да нема право да на такав начин комуницира са највишим законодавним тијелом Српске, нити му је то мандат.
Игор Жунић - Фото: РТРС
Игор ЖунићФото: РТРС

Жунић је рекао да је писмо једна врста ултиматума и уцјене којим Инцко покушава да деградира Народну скупштину Републике Српске.

- Став СНСД-а је да парламент Републике Српске то мора да пресјече, јер је очито да би се ова врста уцјене и ултиматума само наставила - рекао је Жунић новинарима у Бањалуци након сједнице скупштинског Колегијума.

Он каже да је писмо високог представника дубоку увриједило српски народ, народне посланике и деградирало Народну скупштину Републике Српске.

- Очекујем заједнички став и одговор Инцку, а то је одговор грађана Републике Српске који су изабрали Народну скупштину Републике Српске - истакао је Жунић.

Он је навео да је клуб СНСД-а у дневни ред сједнице уврстио иницијативу о покретању дијалога и разговора између страна у БиХ - Републике Српске, Федерације БиХ, између три конститутивна народа, а тиче се будућности БиХ.

- Ово је добар тренутак да Народна скупштина као највиши законодавни орган у Републици Српској, као одраз воље грађана Српске, упути такву врсту иницијативе и да у наредном периоду функционери који ће бити задужени за то, обаве значајне разговоре када је ријеч о будућности БиХ - истакао је Жунић.

Он је напоменуо да садашња БиХ није функционална, нити је добра држава за било којег грађана који живи у тој земљи.

- Дејтонски споразум је зауставио рат, а деградацијом тог споразума, преузимањем надлежности силом високих представника, мијењањем Устава, закона, наметањем рјешења, БиХ је постала потпуно нефункционална - закључио је Жунић.