latinica  ћирилица
16/04/2021 |  15:47 ⇒ 15:48 | Аутор: СРНА

Није утврђен поремећај на тржишту узрокован увозом из ЕУ

Европска комисија није утврдила ниједан поремећај на тржишту говеђег и свињског меса у БиХ који би могао бити узрокован увозом из ЕУ, те сматра да увођење заштитних мјера не би било оправдано и да би БиХ прекршила одредбе Споразума о стабилизацији и придруживању /ССП/.
Месо - Фото: РТРС
МесоФото: РТРС

Комисија је позвала БиХ да се суздржи од мјера које воде кршењу њених међународних обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању и нарушавају њен међународни кредибилитет, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

У саопштењу су навели да је у прошлој години смањен извоз свјежег говеђег и свињског меса из ЕУ у БиХ смањен, те је Комисија констатовала да БиХ није доставила никакве нове податке који би указали на супротно.

Представници Европске комисије и БиХ јуче су одржали технички састанак о ситуацији на тржишту говеђег и свињског меса у БиХ, као и о одлуци БиХ из 2020. године о преференцијалном третману домаћих понуђача у поступцима јавних набавки.

Комисија је нагласила да БиХ тренутно остварује користи од додатних аутономних трговинских мјера /АТМ/ за одређене пољопривредне производе, углавном воће и поврће. Ове мјере су недавно продужене до 2025. године.

- Уколико БиХ настави са усвајањем мјера којима крши ССП, ЕУ ће размотрити сва расположива средства за успостављање баланса у свом трговинском односу са БиХ - наводи се у саопштењу.

Комисија је примијетила социо-економске посљедице пандемије вируса корона на пољопривреднике у БиХ и подсјетила на значајну финансијску помоћ ЕУ издвојену за пољопривредни сектор у БиХ /35 милиона евра за период 2020-2024. године/, укључујући помоћ за опоравак од кризе због вируса корона.

На састанку дискутовано и о одлуци Савјета министара из маја 2020. године о продужењу важења преференцијалног третмана домаћих понуђача у поступцима јавних набавки супротно одредбама ССП-а.

Комисија је позвала БиХ да прекине такав третман домаћих понуђача без одлагања како би се поново постигла усклађеност са ССП-ом у овој области.

Власти БиХ су навеле да мјера неће бити продужена након 1. јуна.

Овај технички састанак не представља формалне консултације према одредбама ССП-а. Европска комисија је више пута у посљедњих неколико мјесеци позвала БиХ да не усваја било какве мјере без претходних консултација које тражи ССП.