latinica  ћирилица
16/04/2021 |  19:04 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Како се примјењује Закон о мјерама безбједности у пословању готовим новцем? (ВИДЕО)

МУП Српске у наредном периоду креће у инспекцијски надзор примјене Законa о мјерама безбједности у пословању готовим новцем.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Циљ је да се смање безбједносни ризици оних који послују са великим новчаним средствима.

Овај закон је донесен прије шест година.

Стручњаци тврде да има недостатака, које би требало отклонити, али и да је од 2015. много мање случајева пљачки банака, крађе банкомата и сличних криминалних радњи.

Још су многима свјежа сјећања пресретања блиндираног возила, који је транспортовао новац на аутопуту Бањалука – Градишка прије неколико година, крађа банкомата из робне куће у центру Бањалуке и низа пљачки банака. Стручњаци за безбједност тврде да је посљедњих неколико година, криминала ове врсте много мање.

Сматрају да је то добрим дијелом резултат доношења закона о мјерама безбједности у пословању готовим новцем.

Циљ закона је да се смање ризици и да се пословни субјекти који послују са великом количином новца заштите од кривичних дјела. Обавеза је да ангажују фирму, која ће им процијенити ризик и складу с тим обезбједи и физички и технички. Има и оних који још то нису урадили.

Банке које су ту обавезу схватиле озбиљно, кажу да у протеклих неколико година нису имале лоша искуства. Осим физичког и техничког обезбјеђења у пословницама, важан им је транспорт новца.

Код транспорта новца мјере безбједности треба да буду подигнуте на највиши могући ниво. Мали број људи је тада упознат са количином новца који се транспортује и терминима.

Повјерење у неку безбједносну агенцију и њене запослене је значајан фактор.

Стручњаци упозоравају - без обзира на повјерење, људи који обављају послове на обезбјеђењу новца треба да буду под лупом контроле. Закон кажу има много предности, али нешто треба дорадити, као што је однос у доношењу аката о процијени ризика.

Инспекцијски надзор показаће колико је закон о мјерама безбједности у пословању готовим новцем поштован. Евентуалне измјене сматрају стручњаци дале би бољи резултат и смањиле ризике у пословању.