latinica  ћирилица
16/04/2021 |  19:10 ⇒ 19:29 | Аутор: СРНА

Лавров: "Нон пејпер" - опасна игра, разговори о "великој Албанији" провокација

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров оцијенио је да су игре око граница у Европи и словеначки "нон пејпер" веома опасне, док је разговоре о "великој Албанији" назвао провокацијом.
Сергеј Лавров (@MID_RF) - Фото: Тwitter
Сергеј Лавров (@MID_RF)Фото: Тwitter

 - Што се тиче граница у Европи, укључујући границе држава насталих од бивше Југославије, треба се само сјетити како наши западни партнери, укључујући ЕУ и НАТО чији је члан и Словенија, усрдно позивају да се не дозволи преиспитивање послијератних граница Европе, али то раде обично кад се Русија заузима за своје сународнике - рекао је Лавров након састанка са министром спољних послова Србије Николом Селаковићем.

Када се тим питањем баве они које Запад штити, додао је Лавров, онда је став Брисела потпуно другачији.

- Сматрам да су то веома опасне игре. Постоји резолуција 1244 и њу нико није укидао. Одговорни политичари, тим пре руководиоци влада немају права да износе идеје које грубо подривају саму концепцију садржану у тој резолуцији - поручио је Лавров, преноси "Спутник".

Он је у осврту на дешавања у вези са Косовом и Метохијом рекао да су разговори о "великој Албанији" провокативни и да Москва позива покровитеље Приштине из НАТО-а да зауставе таква расположења, јер сматра су то неприхватљиве и штетне идеје.

- Разговори о "великој Албанији" трају више година и ми увек позивамо наше колеге из ЕУ и НАТО, које штите Приштину, да прекину таква расположења и спријече форсирање такве реторике - навео је Лавров.