latinica  ћирилица
17/04/2021 |  14:18 ⇒ 17:26 | Аутор: СРНА

Русија: Стиже јестива вакцина против вируса корона са укусом "рјаженке"

Институт за експерименталну медицину из Санкт Петербурга планира да у наредних годину дана заврши претклиничка испитивања прве јестиве вакцине против вируса корона на свијету, која ће имати укус као познати руски млијечни производ - "рјаженка", саопштио је директор овог института Александар Дмитријев.
Јестива вакцина (Фото: Sputnik / Sergeй Pяtakov) -
Јестива вакцина (Фото: Sputnik / Sergeй Pяtakov)

Према ријечима Дмитријева, истраживање је почело на Институту за експерименталну медицину прије око годину дана, пренио је Спутњик.

Када је руска Влада одобрила развој Центра за персонализовану медицину, који је укључивао Институт и Национални медицински истраживачки центар "Алмазов", пројекат развоја прве јестиве вакцине против вируса корона на свијету постао је једно од подручја истраживања.

- Према процјени стручњака, за завршетак претклиничких и клиничких испитивања потребно је нешто више од два милиона евра и тренутно тражимо могућности за ванбуџетско финансирање - рекао је Дмитријев и додао да се очекује да ће претклиничке студије бити завршене до краја 2021. године или почетком 2022. године.

Како је објаснио аутор идеје о вакцини у облику ферментисаног млијечног производа, шеф Одјељења за молекуларну микробиологију и лабораторије за молекуларну генетику патогених микроорганизама Института Александар Суворов, посебност лијека није само у једноставном начину његове примјене.

Према његовим ријечима, Институт за експерименталну медицину има велико искуство у развоју вакцина на бази пробиотика - живих бактерија, уз помоћ којих се праве ферментисани млијечни производи.

У саставу Института већ постоје сличне вакцине против грипа, пнеумокока и стрептокока.

- Приликом израде вакцине против ковида фрагмент синтетизованог гена вируса корона се уграђује у ген бактерије. Као резултат генетичке модификације, ствара се протеин вируса корона што омогућава тијелу да произведе имуни одговор - објаснио је Суворов.

Према оцјени научника, јестива вакцина се по укусу готово не разликује од обичних ферментисаних млијечних производа.

Раније је потпредсједник Руске академије наука академик Владимир Чехонин најавио претклиничке студије необичне вакцине против ковида у облику јогурта.