latinica  ћирилица
17/04/2021 |  14:40 ⇒ 19:34 | Аутор: СРНА

Додик: Мирни разлаз једина опција

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да је мирни разлаз у БиХ једина опција која ће сигурно бити остварена у неком наредном периоду и истакао да није за промјену граница јер је "граница између Републике Српске и другог ентитета успостављена међународним спразумом и дефинитивна и неће се мијењати".
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Као да је неко објавио рат у БиХ, тако се полемика води, а у суштини разговарало се и разговара о могућности мирног разлаза у БиХ, што је једина опција која ће сигурно бити остварена у неком наредном периоду - рекао је Додик новинарима на полигону "Пасуљанске ливаде", гдје је са предсједником Србије Александром Вучићем присуствовао вјежби Војске и полиције "Одговор 2021".

Додик је навео да лидер СДА Бакир Изетбеговић и његов вокалбулар иду за тим да Србе у Републици Српској и читавој БиХ назива агресором, "а желио би да опет остану у БиХ како би се `искијавао` на њима разним концепцијама његовог оца које су успостављене још давно у вези са муслиманском државом".

Према његовим ријечима, муслимани би у тој држави "доминантно одлучивали о свему у БиХ и владали, а Срби вјечито били кажњени, а они који би се некако могли домоћи Србије, он /Изетбеговић/ им препоручује да то и ураде".

- Наравно да се то неће десити, у условима када он и његова партија разговарају о томе и доносе декларације како треба БиХ организовати без ентитета и без конститутивних народа, онда једина варијанта која може бити реална јесте да се мирно разиђемо и то је нешто што ја посљедњих година апсолутно преферирам и мислим да је то једино и реално - нагласио је Додик.

Он је додао да му је драго што је дошло до тог разговора у самој БиХ.

- Они желе да мобилишу све оне који су их пратили низ година и у самом рату и могли смо да видимо ту хистерију. Многи говоре, бар што се тиче БиХ, да неће бити и даље нису за промјену граница. Наравно, и ја нисам за промјену граница. Граница између Републике Српске и другог ентитета успостављена је међународним спразумом и она је дефинитивна и неће се мијењати - навео је Додик.

Према његовим ријечима, граница постоји, она је међународно призната јер сам чин да је саставни дио међународног уговора говори о томе да она има међународно признање.

- Наставиће се та полемика у БиХ, али ово што предсједник Вучић каже, заиста и код нас у Републици Српској постоје они који чим се појавила та прича, нашли су за сходно да нападну прије свега Републику Српску и српску страну у цјелини. Тај аутошовинизам који постоји апсолутно се исказује сваком приликом и на сваком мјесту од оних који су вјечити пратиоци неких великих умова или идеја које долазе из Сарајева - рекао је Додик.