latinica  ћирилица
17/04/2021 |  19:26 ⇒ 18/04/2021 | 08:44 | Аутор: РТРС

Да ли ће најављено повећање плата утицати и на примања у реалном сектору? (ВИДЕО)

Запослени у здравству, просвјети, полицији и администрацији правосуђа у Српској задовољни су најавом о повећању плата.
Новац - Фото: илустрација
НовацФото: илустрација

У гранским синдикатима спремни су за наставак преговора са Владом о износу повећања. Сматрају да би то требало утицати и на примања у реалном сектору. С тим су сагласни и послодавци, али траже смањење стопе опорезивања рада.

Маја Пастуовић, наставник је енглеског језика и књижевности у Основној школи "Иво Андрић" у Бањалуци каже да је повећање плата добро дошло за кућни буџет у вријеме када цијене животних намирница расту. Напомиње да ће повећање добро доћи и за остале ствари.

- Повећање је прије свега признање просвјетним радницима за њихов рад и труд у васпитању дјеце који је примјећен - сматра она.

Тако мисле и у Синдикату образовања, али и у другим гранским синдикатима, чији чланови би ускоро требало да добију већу плату. Док са представницима Владе Српске не сједну за сто , већина синдикалаца , не жели да лицитира колико би повећање личних доходака требало да буде. Могуће је да иде у два правца.

-  Да ли  ће то бити кроз закон о платама или ће бити кроз повећање цијене рада - наводи предсједница Синдиката радника унутрашњих послова Српске Аница Јондић.

Драган Гњатић предсједник Синдиката образовања истиче да повећање не треба бити симболично већ осјетно и значајно али опет не претјерано, већ прихватљиво повећање.

У Синдикату здравства сматрају да би плату радницима у овој грани требало повећати кроз цијену рада. Имају и приједлог.

- Наш захтјев да се подигне цијена рада са 145 на 165 КМ - каже Никола Црнчевић предсједник Синдиката здравства.

Преговори који слиједе требало би да покажу најбољу формулу по којој ће обећање о већим платама бити и остварено. Већа примања код ових буџетских корисника отварају и питање већих личних доходака и у реланом сектору. Послодавци сматрају ако до тога не дође поново ће радници из реалног прелазити у јавни сектор што није добро. Спремни су да повећају плату, али имају и одређене услове.

- Уколико сте спремни да повећате плате у јавном сектору онда би требало да вратите стопе пореза рада на 2008. годину - рекао је Саша Аћић из Уније удружења послодаваца.

То би значило да умјесто досадашњих 32, 8 одсто укупна стопа опорезивања буде 28 процената.