latinica  ћирилица
17/04/2021 |  22:50 ⇒ 18/04/2021 | 08:22 | Аутор: СРНА

Вучић: Сви су "скочили за врат" Србији и Српској, а ћуте о великој Албанији

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да нико није рекао да се Србија залаже за уједињење са Републиком Српском, али да су сви скочили за врат и Србији и Српској, а ћуте о великој Албанији.
Александар Вучић - Фото: СРНА
Александар ВучићФото: СРНА

Поводом наводног нон-пејпера о мирном раздруживању БиХ, а који прекраја границе на Балкану, Вучић је рекао да није видио никакву мапу нити план и примијетио да би ипак неки одмах жељели да то припишу Србији.

- Али ја никакав план ни мапе нисам видио, лагао бих да кажем да јесам. Не знам гдје су и како то видјели неки други, али знам да већ деценијама још из комунизма, кад год би се говорило о другим национализмима на простору Југославије, то је било успут. Чак и поводом Маспока у Хрватској. Али кад би неко било шта рекао о српству, тај би био проказан - истакао је Вучић.

Он је за Б92 рекао да су сада бар у три земље региона почели да нападају предсједника Владе Словеније Јанеза Јаншу и њега /Вучића/ који представља Србију, јер је та матрица остала потпуно иста.

- Увијек се прича о хомогенизацији Србије, Србија не смије да буде снажна. Шта можемо да радимо, да уђемо у ту матрицу самооптуживања. Нису Срби у Бањалуци и Пљевљима дошли из Београда. То што живе у другим државам, а ми то поштујемо. Шта је ту проблем, што је Србија изградила Српску кућу у Подгорици? Шта је проблем, чиме смо ми то угрозили нечију независност. Једина Србија којима многима одговара је слаба, сломљена Србија - рекао је Вучић.

Он је оцијенио да "пећински национализам" заступају они који хоће да мијењају чињенице, да би могли да дуго на власти.

- Људи се мијењају и зато сам страховито обазрив око сваке ријечи, кад видим, на примјер, да је /српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад/ Додик у напону емоција покушавам да станем, јер знам да је Србији најпотребнији мир, јер идемо брже од осталих - рекао је Вучић.

Предсједник Србије је поновио да не може да се сложи са уједињењем самопроглашеног Косова и Албаније и да поштује интегритет БиХ.

- Нису на ово скочили српски националисти, већ из грађанског друштва - сви воле Куртија који се залаже за Велику Албанију. Забољело их је не Приштина и Тирана, него што је неко поменуо Републику Српску - навео је Вучић.

Он је додао да се залаже за постојеће границе.

- Кад комадате Србију са Запада, онда је то у реду, онда то није "границе непромјењиве", а када неко помиње нешто друго онда не може да не бисте добили ви Срби по носу поново. Ви мислите да смо ми кретени које можете да лупате мотком у главу - рекао је Вучић.

Предсједник Србије је истакао да је за Србију мир приоритет и поручио да неће дозволити погром и протјеривање српског живља.

Он је истакао да Србија само жели да пита за положај српског народа у региону.

- Имамо право да питамо како су наши људи. Да питамо имају ли право ти људи да кажу што су Срби. И наставићемо то да питамо. Најважнији нам је мир и да не одговарамо жестоко на провокације - рекао је Вучић.

Он је указао да је Сребреница била језив злочин, који Срби морају разумјети, прихватити и осудити и да се не смије никада поновити, те да не смију да не покажу пијетет према жртвама.

- Али неко хоће правно да то уради да би нам послије наплаћивали ратну одштету и да би нас држали у подређеном положају. Не можемо да не кажемо истину. Међутим, постоји та стална потреба за додворавањем западним амбасадорима јер мислите да ће вам они помагати да останете на власти, ја то видим и у својој странци - рекао је Вучић.

Он је изразио наду да ће Бошњаци у Србији разумјети колико држава има исти однос према њима, као и осталим грађанима у Србији.

- Мислим да и ми и они треба да изађемо из прича шта је било 1941, а шта 1991. и да градимо будућност, а не да се спремамо за друго полувријеме - додао је Вучић.