latinica  ћирилица
18/04/2021 |  14:54 ⇒ 14:55 | Аутор: СРНА

Линта: Затражити да Загреб објави националну структуру несталих

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да Србија треба да тражи да Хрватска коначно објави националну припадност 1.869 несталих грађана с циљем да се спријечи даља манипулација званичног Загреба рјешавањем питања несталих лица.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је истакао да Хрватска намјерно блокира рјешавање питања више од 1.700 несталих Срба јер се на хрватском списку несталих налази више Срба него Хрвата.

- Званични Загреб годинама говори о 1.869 несталих грађана Хрватске, али вјешто крије националну структуру несталих лица јер више од 1.100 су нестали Срби, а мање од 800 су нестали Хрвати. Такође, Хрватска осам година година одбија да на свој званични списак дода 630 несталих Срба које је Комисија за нестала лица Владе предала хрватској страни још 2013. године - навео је Линта.

Он је указао да за предсједника Хрватске Зорана Милановића питање несталих није људско, већ политичко у функцији напада на Србију, при чему Хрватска политизује питање несталих с циљем да оправда "најбезочнију лаж и измишљотину о тзв. великосрпској агресији".

Коментаришући Милановићеву изјаву, који је рекао како Србија прије уласка у ЕУ мора открити гдје се налазе посмртни остаци хрватских војника и цивила, Линта је оцијенио да предсједник Хрватске покушава да пошаље лажну поруку да је Хрватска наводно учинила све у рјешавању питања несталих Срба.

Линта је у писаној изјави подсјетио да је Хрватска постала члан ЕУ, а да није ријешила питање несталих Срба.

Он је подсјетио да у Хрватској и данас постоје десетине познатих гробних мјеста у којима се налазе посмртни остаци више од 150 убијених српских бораца и цивила који се не ексхумирају, јер нема политичке воље.

- У Заводу за судску медицину у Загребу налазе се посмртни остаци око 900 ексхумираних тијела чију идентификацију опструише хрватска страна из разлога јер су више од 500 тијела страдали Срби - истакао је Линта.

Он је навео да је ријеч о Србима чији нестанак су чланови њихових породице пријавили Црвеном крсту Србије са именима и презименима и другим подацима, односно нису их пријавили Црвеном крсту Хрватске или Међународном комитету Црвеног крста.