latinica  ћирилица
18/04/2021 |  19:12 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Српска добија Центар за развој и унапређење кинематографије (ВИДЕО)

Република Српка добија Центар за развој и унапређење кинематографије. Циљ је очување националног и културног идентитета.
Снимање филма - Фото: РТРС
Снимање филмаФото: РТРС

Оснивањем Центра даје се подршка домаћој аудио-визуелној продукцији и омогућава регулисање односа према страним продукцијама, које снимају на територији Српске.

Одлуком Владе Српске основан је Центар за развој и унапређење кинематографије. Подршка је то домаћој продукцији. Кинематографија сада добија и институционалне оквире, што до сада није био случај.

- То је првенствено подршка домаћем аудио-визуелном дјелу, копродукциони односи и однос према страним продукцијама које снимају на територији РС, израда стратешких докумената које треба да регулише област филмске продукције у Српској, успостављање Центра који би окупили стручне људе који би радили у креирању самих програма - каже Наталија Тривић министарка просвјете и културе Републике Српске.

Филмови попут Даре из Јасеновца и филмски пројекат Дјеца Козаре, Лорадана Зафрановића дали су вјетар у леђа и били подстицај за оснивање овакве институције и препознавање важности филма.

- Филмски центар који ће се основати као национална институције је врло значајан зато што ће се на једном мјесту одлучивати о филмским пројектима од националног значаја. За све такве филмове центар ће да издваја средства и значиће да иза тих филмова стоји држава - сматра Сњежан Лаловић.

Ања Илић, глумица из Српске која у филму Дара из Јасеновца тумача лик Дарине мајке каже, оснивање Центра прилика је да домаћи аутори покажу своје идеје и на најбољи начин представе и себе и Републику Српску.

- Веома је важно јер може да покаже колико је филм важан и колико може у најбољем свјетлу да представи један народ, једну нацију, једну државу - додала је она.

Област филма потребно је институционално уредити, тако да је од великог значаја оснивање оваквог центра.

- Филмски центри генерално значе прије свега да постоји продукција и да држава гарантује продукцију и да постоји конкурс и буџет, што до сада није био случај, односно могао је да постоји али није морао - навео је Саша Хајдуковић режисер.

Ако у рад Центра буду укључени стучни људи, онда то може да одреди кинематографију на прави начин, сматрају филмски радници. За њих је важно да иза пројеката буде неко ко ће их подржати .